MSP Poljske kritikovalo nemačke izjave o „malo otvorenim vratima u NATO” za Ukrajinu

MSP Poljske kritikovalo nemačke izjave o „malo otvorenim vratima u NATO” za Ukrajinu

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pjotr Vačik smatra da Nemačka nije blokirala ulazak Ukrajine u NATO, sadašnjeg rata ne bi bilo, piše „Evropska istina“.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da sada nije najbolje vreme da NATO donese odluku o članstvu Ukrajine.

„Vrata su malo otvorena, ali sada nije vreme da se odlučuje o ovom pitanju“, rekao je Pistorijus i dodao da se o toj opciji ne može ozbiljno razgovarati dok traje rat Rusije protiv Ukrajine.

„Odluke morate donositi hladne glave i vrelog srca, a ne obrnuto“, rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je kritički reagovalo na takvu izjavu.

„Pitanje je kada će doći vreme za ovu ‘hladnu glavu’. 5, 10 ili 30 godina nakon završetka rata? primetio je Pjotr Vavzik.

„Da Nemačka nije kalkulisala kao sada, da nije pokušala da uspori ulazak Ukrajine u Severnoatlantski savez, da je Ukrajina dobila poziv da se pridruži Alijansi pre mnogo godina u Minhenu, danas ne bi bilo rata u Ukrajini“, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, sada postoji nastavak starog pristupa zemalja Zapadne Evrope.

„Poznato je da su zemlje zapadne Evrope, Francuska i Nemačka, generalno, uvek bile protiv ulaska Ukrajine ili u EU ili u NATO“, primetio je Vavzik.

Prema njegovom mišljenju, pozicija nemačkog ministra zaista može da uspori ulazak Ukrajine u NATO, pošto je potrebna jednoglasnost prilikom prijema nove države u Alijansu. Vredi napomenuti da Mađarska takođe preti da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO zbog pretenzija prema Kijevu u vezi sa navodnim ugnjetavanjem Mađara u Zakarpatju.

Zamenik šefa poljskog MIP-a je naglasio da Varšava podržava članstvo Ukrajine u NATO-u i veruje da što pre dođe do toga, to bolje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetio je u četvrtak Kijev i izrazio podršku ulasku Ukrajine u Alijansu.

Prema njegovim rečima, na julskom samitu u Viljnusu zemlje članice Alijanse spremaju se da razgovaraju o pitanju članstva Ukrajine i bezbednosnih garancija za nju, ali glavno pitanje ostaje obezbeđivanje pobede Ukrajine u ratu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina neće pristati na alternativne predloge koji bi mogli da zamene članstvo u NATO.