SAD pozivaju Južnu Koreju da ne popunjava nedostatke čipova u Kini

SAD pozivaju Južnu Koreju da ne popunjava nedostatke čipova u Kini

Sjedinjene Države su zatražile od Južne Koreje da pozove svoje proizvođače čipova da ne popunjavaju tržišnu prazninu u Kini ako Peking zabrani proizvođaču memorijskih čipova Micron Technologi Inc da prodaje čipove, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms.

Ova vest stiže uoči posete južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola SAD u ponedeljak na samitu sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Junovo putovanje od 24. do 29. aprila biće prva državna poseta jednog južnokorejskog lidera SAD od 2011. godine i biće obeležena 70. godišnjica saveza ovih zemalja.

Vašington je zatražio od Seula da podstakne Samsung Electronics i SK Hinik da se uzdrže od povećanja prodaje u Kini ako Micron bude zabranjen kao rezultat istrage od strane Pekinga, dodao je FT, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacija.

Kineski regulator za sajber prostor u martu je rekao da će sprovesti bezbednosni pregled Micronovih proizvoda koji se prodaju u zemlji. Proizvođač čipova je prošlog meseca rekao da sarađuje sa kineskom vladom i da su njegove operacije u zemlji bile normalne.

Bela kuća nije komentarisala izveštaj FT, ali je dodala da su administracije Bajdena i Juna uložile napore da koordiniraju ulaganja u sektor poluprovodnika, obezbede kritične tehnologije i pozabave se ekonomskom prinudom.

SAD su uvele niz kontrola izvoza tehnologije za proizvodnju čipova u Kinu iz straha da bi se mogla koristiti za proizvodnju čipova za vojnu primenu. Stavio je na crnu listu veliki broj najvećih kineskih kompanija za proizvodnju čipova, uključujući Micron rivala Iangtze Memori Technologies Co Ltd.