Istraživači pronalaze potopljen brod iz Drugog svetskog rata sa preko 1.000 savezničkih ratnih zarobljenika

Istraživači pronalaze potopljen brod iz Drugog svetskog rata sa preko 1.000 savezničkih ratnih zarobljenika

Tim istraživača objavio je da je pronašao potopljeni japanski brod koji je prevozio savezničke ratne zarobljenike kada je torpedovan kod obale Filipina 1942. godine, što je rezultiralo najvećim pomorskim gubitkom u Australiji sa ukupno 1.080 života.

Olupina broda Montevideo Maru pronađena je nakon 12-dnevne potrage na dubini od preko 4000 metara, dubljoj od Titanika, kod ostrva Luzon u Južnom kineskom moru, koristeći autonomno podvodno vozilo sa ugrađenim sonarom. .

Neće biti napora da se uklone artefakti ili ljudski ostaci iz poštovanja prema porodicama poginulih, navodi se u saopštenju Fondacije Silentvorld iz Sidneja, neprofitne organizacije posvećene pomorskoj arheologiji i istoriji. Učestvovao je u misiji zajedno sa holandskim specijalistima za istraživanje dubokog mora Fugroom i australijskim ministarstvom odbrane.

„Izuzetan napor koji stoji iza ovog otkrića govori o trajnoj istinitosti svečanog nacionalnog obećanja Australije da će se uvek sećati i poštovati one koji su služili našoj zemlji“, rekao je australijski premijer Entoni Albanez. „Ovo je srce i duh Da ne zaboravimo.“

Montevideo Maru je prevozio zatvorenike i civile koji su zarobljeni nakon pada Rabaula u Papui Novoj Gvineji. Na brodu nije bilo označeno da nosi ratne zarobljenike, a 1. jula 1942. američka podmornica Sturgeon je, nakon što je uhodila brod kroz noć, ispalila četiri torpeda, koja su našla svoju metu, potopivši plovilo za manje od 10 minuta.

Među ubijenima je 1.080 ljudi iz 14 nacija, uključujući 979 Australijanaca.

„Porodice su godinama čekale vesti o svojim nestalim najmilijima, pre nego što su saznale za tragičan ishod potonuća“, rekao je reditelj Silentvorlda Džon Malen. „Neki nikada nisu u potpunosti prihvatili da su njihovi najmiliji među žrtvama. Danas, pronalaženjem broda, nadamo se da ćemo zatvoriti mnoge porodice uništene ovom strašnom katastrofom.“