SAD raspoređuju tim za reagovanje na katastrofe u Sudanu

SAD raspoređuju tim za reagovanje na katastrofe u Sudanu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) rasporedila je tim stručnjaka za reagovanje na katastrofe za Sudan u regionu da koordiniše humanitarni odgovor dok borba potresa zemlju, izjavila je u nedelju šefica USAID-a Samanta Pauer, preneo je Rojters.

U saopštenju, Pauer je rekao da će Tim za pomoć u katastrofama delovati iz Kenije u početnoj fazi, dodajući da eksperti rade sa međunarodnom zajednicom i partnerima na identifikaciji prioritetnih potreba i bezbednoj isporuci humanitarne pomoći.

„Sjedinjene Države se mobilišu da pojačaju pomoć narodu Sudana uhvaćenom između zaraćenih frakcija“, rekao je Pauer.

Izbijanje sukoba pre osam dana između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF) izazvalo je humanitarnu krizu, ubilo stotine ljudi i zarobilo milione Sudanaca bez pristupa osnovnim uslugama.

Iznenadni kolaps Sudana u ratovanje porušio je planove za obnavljanje civilne vlasti, doveo ionako osiromašenu zemlju na ivicu humanitarne katastrofe i zapretio širim sukobom koji bi mogao da privuče spoljne sile.

„Borbe između sudanskih oružanih snaga i snaga za brzu podršku u Sudanu odnele su stotine života, povređene hiljade, i još jednom srušile demokratske težnje sudanskog naroda. Civili zarobljeni u svojim domovima nemaju pristup očajnički potrebnim lekovima i suočavaju se sa perspektivom dugotrajne nestašice struje, vode i hrane“, rekao je Pauer.

„Sve ove patnje čine ionako tešku situaciju – jednoj trećini stanovništva Sudana, skoro 16 miliona ljudi, već je bila potrebna humanitarna pomoć da bi se zadovoljile osnovne ljudske potrebe pre ovog izbijanja nasilja.“

Pover je u nedjelju ponovio pozive stranama da se pridržavaju primirja za muslimanski praznik Ramazanski bajram, prekinu borbe i poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući omogućavanje bezbjednog i nesmetanog pristupa humanitarnim i medicinskim radnicima.

Sjedinjene Države su u subotu evakuisale osoblje američke vlade iz svoje ambasade u Kartumu i privremeno obustavile rad u ambasadi zbog bezbednosnih rizika.