Izrael priveo poslanika zbog sumnje da je švercovao oružje

Izrael priveo poslanika zbog sumnje da je švercovao oružje

Izrael je priveo jordanskog poslanika zbog sumnje da je krijumčario oružje i zlato na Zapadnu obalu i Aman radi na njegovom oslobađanju, saopštilo je u nedelju ministarstvo spoljnih poslova kraljevine, piše Rojters.

Imad al Advan, član parlamenta koji je ranije u nedelju automobilom prešao glavni granični prelaz duž reke Jordan, zadržan je i ispitivan od strane izraelskih vlasti, Sinan al Majali, rekao je portparol jordanskog ministarstva spoljnih poslova u izjavi državnim medijima.

„Ministarstvo u koordinaciji sa relevantnim agencijama u kraljevstvu nastojalo je da dobije detalje slučaja i reši ga što je brže moguće“, rekao je Majali.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova odbio je da komentariše izveštaje o hapšenju.

Istaknuti poslanik Kalil Atija, poznat po svom glasnom protivljenju Izraelu i koji je vodio kampanje za ukidanje mirovnog sporazuma zemlje sa Izraelom, rekao je da će vlada biti smatrana odgovornom ako ne reaguje brzo.

„Ne bi trebalo da ostane mesta neprijatelju da naruši dostojanstvo Jordanaca pritvaranjem i zatvaranjem člana parlamenta“, rekao je Atija.

Izrael ima bliske bezbednosne veze sa Jordanom, arapskim susedom sa kojim deli svoju najdužu granicu, ali politički odnosi su se pogoršali poslednjih godina zbog stava Izraela o pravu Palestinaca na državu.

Mnogi građani kraljevstva su palestinskog porekla.