Rat u Ukrajini podstakao rekordnu globalnu potrošnju na vojsku

Rat u Ukrajini podstakao rekordnu globalnu potrošnju na vojsku

Globalna vojna potrošnja porasla je na rekord prošle godine pošto je ruski rat u Ukrajini doveo do najvećeg godišnjeg povećanja troškova u Evropi od kraja Hladnog rata pre tri decenije, saopštio je vodeći istraživački centar za sukobe i naoružanje u ponedeljak, prenosi Rojters.

Svetska vojna potrošnja porasla je za 3,7 odsto u realnom iznosu u 2022. na 2,24 triliona dolara, saopštio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru prošle godine nakon godina rastućih tenzija, podstakla je evropske zemlje da požure da ojačaju svoju odbranu.

Moskva kaže da je njena „specijalna vojna operacija“ bila neophodna da bi se zaštitila od onoga što vidi kao neprijateljskog i agresivnog Zapada. Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da Rusija vodi ničim izazvan rat sa ciljem da prigrabi teritoriju.

Evropska vojna potrošnja porasla je za 13 odsto prošle godine, prvenstveno zbog povećanja Rusije i Ukrajine, ali s obzirom da su mnoge zemlje širom kontinenta takođe povećale vojne budžete i planirale više usred rastućih tenzija.

„Ovo je uključivalo višegodišnje planove za povećanje potrošnje nekoliko vlada“, rekao je viši istraživač SIPRI Dijego Lopes da Silva. „Kao rezultat toga, možemo razumno očekivati da će vojni troškovi u centralnoj i zapadnoj Evropi nastaviti da rastu u godinama koje su pred nama.

Vojna potrošnja Ukrajine porasla je za 640% u 2022. godini, što je najveći godišnji porast zabeležen u podacima SIPRI od 1949. godine, pri čemu taj ukupan iznos ne uključuje ogromne količine finansijske vojne pomoći Zapada.

SIPRI je procenio da je vojna pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini činila 2,3% ukupne američke vojne potrošnje u 2022. Iako su Sjedinjene Države bile najveći svetski potrošač, njeni ukupni rashodi su porasli samo neznatno u realnom smislu.

U međuvremenu, ruska vojna potrošnja porasla je za oko 9,2%, iako je SIPRI priznao da su brojke „veoma neizvesne s obzirom na sve veću neprozirnost finansijskih vlasti“ od početka njenog rata u Ukrajini.

„Razlika između budžetskih planova Rusije i njene stvarne vojne potrošnje 2022. godine sugeriše da je invazija na Ukrajinu koštala Rusiju mnogo više nego što je očekivala“, rekla je Lucie Beraud-Sudreau, direktorka SIPRI-jevog programa vojnih rashoda i proizvodnje oružja.