SAD dele sa evropskim bankama načine na koje Rusija izbegava sankcije

SAD dele sa evropskim bankama načine na koje Rusija izbegava sankcije

SAD su u nedelju saopštile da su podelile informacije sa evropskim bankarima, vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi suzbile taktiku Rusije da pokuša da zaobiđe sankcije Zapada, piše Rojters.

Brajan Nelson, podsekretar finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu, održao je prošle nedelje brifinge u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Italiji kako bi promovisao efikasnije policijsko praćenje sankcija uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nelson je podelio detalje o nekim od najkritičnijih vojnih dobara koje Rusija pokušava da nabavi, uključujući optičke uređaje, elektroniku i proizvodnu opremu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je pozvao saveznike da ostanu na oprezu zbog „crvenih zastavica“ kao što su velika gotovinska plaćanja, usmeravanje plaćanja kroz treće zemlje koje nisu uključene u transakcije i više tendera ili pošiljke identičnih proizvoda od različitih provajdera za istog krajnjeg korisnika. Drugi znaci upozorenja uključuju česte ili u poslednjem trenutku promene krajnjih korisnika ili primalaca, ili preusmeravanje robe u treće zemlje koje imaju ograničena ili nikakva ograničenja za ponovni izvoz u Rusiju, saopštilo je ministarstvo.

U narednoj sedmici, Ministarstvo finansija je saopštilo da će Elizabet Rozenberg, pomoćnica sekretara za finansiranje terorizma i finansijske zločine, otputovati u Kazahstan i Uzbekistan kako bi ojačala sprovođenje sankcija i napore u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.