Kanada obustavlja konzularne usluge u Sudanu zbog krize

Kanada obustavlja konzularne usluge u Sudanu zbog krize

Kanada je u nedelju obustavila svoje konzularne službe u Sudanu, rekavši da je situacija koja se brzo pogoršava učinila nemogućim da se zaštiti bezbednost i bezbednost njenog osoblja u glavnom gradu Kartumu, piše AP.

Stotine su ubijene, a hiljade povređene za samo 10 dana nakon što su se pregovori o podeli vlasti između oružanih snaga zemlje i njenih paravojnih trupa brzo pogoršali.

„Situacija u Sudanu se brzo pogoršala, što onemogućava da se zaštiti bezbednost i bezbednost našeg osoblja“, navodi se u saopštenju Global Affairs Canada. „Nakon konsultacija sa kanadskim ambasadorom u Sudanu, doneta je odluka da se naše operacije u Sudanu privremeno obustave.

Kanadske diplomate će privremeno raditi sa bezbedne lokacije van zemlje, navodi se u saopštenju i dodaje da će nastaviti da rade sa drugima na koordinaciji odgovora na sudansku krizu.

Odluka Kanade doneta je pošto su američke snage za specijalne operacije u nedelju izvršile nesigurnu evakuaciju američke ambasade u Sudanu, prelazeći u i iz prestonice sa helikopterima na zemlji manje od sat vremena. Nije ispaljeno i nema većih žrtava.

Pošto je poslednji američki službenik ambasade otišao, Vašington je zatvorio američku misiju u Kartumu na neodređeno vreme. Ostavljene su hiljade privatnih američkih građana koji su ostali u istočnoafričkoj zemlji.

Njujork tajms javlja da su američke specijalne snage evakuisale šest kanadskih diplomata, dok Bi-Bi-Si navodi da su Kanađani među grupama evakuisane morem u Saudijsku Arabiju. Global Affairs nije odmah potvrdio te izveštaje.

Od subote je 1.596 kanadskih državljana formalno registrovano u Sudanu, iako stručnjaci kažu da je ta cifra verovatno mnogo veća.