Baltičke države zahtevaju objašnjenje od Kine

Baltičke države zahtevaju objašnjenje od Kine

Letonija, Estonija i Litvanija uložile su zajednički protest zbog nedavne primedbe kineskog ambasadora u Francuskoj i zatražile objašnjenje od Pekinga. Obraćajući se medijima, Lu Šaje je doveo u pitanje pravnu osnovu za suverenitet bivših sovjetskih republika.

Na Tviteru u subotu, letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs opisao je Luov komentar kao „neprihvatljiv“ i otkrio da je Riga, u koordinaciji sa Talinom i Vilnjusom, pozvala kineske otpravnike poslova u tri baltičke zemlje da „daju objašnjenja u ponedeljak.”

U posebnom postu, Rinkevičs je napisao da zemlje očekuju „potpuno povlačenje ove izjave“ od strane Pekinga.

Visoki diplomata Estonije, Margus Cahkna, osudio je Luovu procenu kao „lažnu“ i „pogrešnu interpretaciju istorije“. On je insistirao da su „baltičke države prema međunarodnom pravu suverene od 1918. godine, ali da su bile okupirane 50 godina.”

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis je zauzvrat primetio da primedba kineskog diplomate služi kao dokaz da se Pekingu ne može verovati kao mirovnom posredniku u ukrajinskom sukobu.

U intervjuu francuskoj televiziji LCI u petak, ambasador Lu je razgovarao o sukobu u Ukrajini i tvrdio da „zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza nemaju efektivni status u međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi konkretan njihov status kao suverene zemlje.”

U saopštenju u nedelju, francusko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo svoju solidarnost sa istočnoevropskim saveznicima u NATO-u, dodajući da su baltičke države stekle nezavisnost „posle decenija ugnjetavanja.”

Pariz je takođe jasno stavio do znanja da očekuje da Peking razjasni svoj stav po tom pitanju.

Tri baltičke države su bile deo Ruske imperije od 18. veka do revolucije 1917. godine. Letonija, Estonija i Litvanija proglasile su nezavisnost godinu dana kasnije. Godine 1940. Sovjetski Savez je rasporedio svoju vojsku u tri zemlje, čime su lokalni komunisti došli na vlast. Nove vlasti su ubrzo izdale zvanične zahteve za pridruživanje SSSR-u.

Od 1941. do 1945. godine, baltičke države su bile pod okupacijom nacističke Nemačke.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Riga, Talin i Vilnjus su insistirali na tome da su decenije sovjetske vlasti bile ništa drugo do ilegalna okupacija – opis koji Moskva odbacuje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da su tri države apsorbovane u SSSR u skladu sa međunarodnim zakonima i normama koje su bile na snazi sredinom 20. veka.