Musk tvrdi da je donirao 100 miliona dolara Ukrajini

Musk tvrdi da je donirao 100 miliona dolara Ukrajini

Ilon Mask je tvrdio da je donirao 100 miliona dolara za podršku Kijevu u njegovom sukobu sa Moskvom tokom rasprave na društvenim mrežama sa američkim piscem Stivenom Kingom u nedelju. Prošle godine, izvršni direktor kompanije SpaceKs, Tesla i Tvitter nadgledao je uvođenje telekomunikacionog sistema Starlink u Ukrajini.

Donirao sam 100 miliona dolara Ukrajini, koliko ste vi donirali? Musk je upitao Kinga u tvitu u nedelju nakon što je autor predložio da milijarder donira Kijevu deo prihoda od novog modela plaćene verifikacije platforme društvenih medija.

Mask je takođe retvitovao oktobarsku poruku ukrajinskog ministra za tehnologije Mihaila Federova, u kojoj se zahvaljuje generalnom direktoru SpaceKs-a za pružanje satelitske mreže kompanije Starlink Ukrajini, koju je opisao kao „kritično važnu“.

Vlasnik Tvitera je takođe primetio da je SpaceKs odbio finansiranje američkog Ministarstva odbrane kako bi pomogao u plaćanju operativnih troškova sistema – za koje je procenio da će prošle godine dostići 100 miliona dolara do kraja 2022.

Ubrzo nakon početka sukoba prošle godine, Musk je učinio Starlink – konstelaciju satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koja omogućava pristup internetu – dostupnom u Ukrajini na zahtev Federova. Komunikacionu mrežu je Kijev postavio za praćenje kretanja trupa i drugih vojnih metoda prikupljanja informacija, posebno pošto je postojeća internet infrastruktura Ukrajine redovno bila nefunkcionalna.

Međutim, u februaru je Kijev ljutito odgovorio nakon što su Musk i SpaceKs nametnuli ograničenja za korišćenje Starlink-a u Ukrajini usred izveštaja da se tehnologija koristi za korišćenje dronova. Mihail Podoljak, viši savetnik Vladimira Zelenskog, tvrdio je u to vreme da SpaceKs mora odlučiti da li je „na strani prava na slobodu“.

Gvin Šotvel, glavni operativni direktor SpaceKs-a, rekla je tokom konferencije za novinare u Sjedinjenim Državama prošlog februara da sistem nije namenjen za upotrebu u Ukrajini u „ofanzivne svrhe“ i da „nikada, nikada nije trebalo da bude naoružan“.