Etiopija počinje pregovore sa pobunjeničkom grupom OLA

Etiopija počinje pregovore sa pobunjeničkom grupom OLA

Etiopski premijer Abij Ahmed rekao je da će njegova vlada u utorak započeti pregovore sa pobunjeničkom grupom Oromo oslobodilačke vojske (OLA) u Tanzaniji, piše Rojters.

Ovo je prvi put da je etiopska vlada zvanično rekla da će pregovarati sa OLA, koja se decenijama bori protiv vlade.

„Pregovori sa Oneg Šeneom počeće prekosutra u Tanzaniji“, rekao je Abij u nedelju, koristeći drugo ime za OLA.

Portparol OLA Oda Tarbii nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

OLA je zabranjena otcepljena grupa Oromo Liberation Fronta, ranije zabranjene opozicione stranke koja se vratila iz egzila nakon što je Abii preuzeo dužnost 2018. Zamerke grupe su ukorenjene u navodnoj marginalizaciji naroda Oromo i zanemarivanju od strane savezne vlade.

OLA i savezna vlada međusobno se okrivljuju za brojne napade u etiopskom regionu Oromija, najmnogoljudnijoj zemlji, u kojima je ubijeno na desetine civila.

Komisija za ljudska prava koju je imenovala država saopštila je u februaru da je najmanje 50 ljudi ubijeno u napadu za koji je okrivila OLA.

U oktobru, OLA i druga grupa Oromo okrivili su etiopsku vladu za vazdušne napade za koje su rekli da su ubili veći broj civila.

„Narodu Etiopije i vladi su željno potrebni ovi pregovori“, rekao je Abii na ceremoniji u čast prethodnog mirovnog sporazuma postignutog između savezne vlade i snaga u regionu Tigraj, gde su borbe izbile u novembru 2020. i okončane u novembru 2022.

Borbe između OLA i savezne vlade su odvojene od borbi u Tigraju, ali je OLA sklopila savez sa Narodnooslobodilačkim frontom Tigraja (TPLF) 2021.