Borelj pozvao je na pomorske snage EU da patroliraju u ​​Tajvanskom moreuzu

Borelj pozvao je na pomorske snage EU da patroliraju u ​​Tajvanskom moreuzu

Šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borel pozvao je pomorske snage Evropske unije da patroliraju Tajvanskim moreuzom kao demonstraciju posvećenosti.

Žozep Borel je rekao da Evropa treba da bude veoma prisutna u regionu i da se to pitanje tiče kontinenta „ekonomski, komercijalno i tehnološki“.

„Evropa mora biti veoma prisutna po ovom pitanju, koje nas pogađa ekonomski, komercijalno i tehnološki. Zato pozivam evropske pomorske snage da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi demonstrirali privrženost Evrope slobodi plovidbe u ovom apsolutno važnom regionu“, naglasio je on. .

„Istovremeno, moramo biti na oprezu protiv provokacija i preteranog cenjkanja. Ogromna većina Tajvana veruje da je miran status kvo najprihvatljivije rešenje. Zato budimo čvrsti u pridržavanju ovog principa“, dodao je Borel.

Njegove reči su ponovile komentare koje je dao tokom debate o Kini u Evropskom parlamentu u utorak.

Tajvan je definitivno deo našeg geostrateškog perimetra koji garantuje mir“, rekao je tada Borel. „Akcije protiv Tajvana moraju biti odbačene ne samo iz moralnih razloga. To je i zato što bi to ekonomski bilo izuzetno ozbiljno za nas, pošto Tajvan igra stratešku ulogu u proizvodnji najsavremenijih poluprovodnika,“ rekao.

Borelov poziv za pomorske patrole usledio je dve nedelje nakon što je Kina započela trodnevne vežbe oko Tajvana simulirajući ciljane udare i blokadu ostrva.

Ovog meseca, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u intervjuima za Les Echos i Politico da Evropa treba da izbegne da bude uvučena u bilo kakvu potencijalnu konfrontaciju između SAD i Kine oko Tajvana.