Američka vojska priprema opcije za evakuaciju Sudana

Američka vojska priprema opcije za evakuaciju Sudana

Američka vojska priprema opcije za evakuaciju američke ambasade u Sudanu, rekao je u petak ministar odbrane Lojd Ostin dok je Bajdenova administracija odmeravala da li da povuče osoblje iz sve nestabilnije prestonice zemlje, prenosi Rojters.

„Rasporedili smo neke snage u pozorište kako bismo osigurali da pružimo što više opcija ako budemo pozvani da nešto uradimo. I još nismo pozvani da učinimo ništa“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Ramstein Air-u Baza u Nemačkoj. „Ni o čemu nije doneta nikakva odluka.“

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su da se uskoro očekuje odluka o mogućoj evakuaciji ambasade, ali je nejasno da li će biti javnog saopštenja.

Snage kojima su komandovala dva prethodno saveznička lidera sudanskog vladajućeg saveta počele su prošlog vikenda nasilnu borbu za vlast. Stotine su poginule do sada, a nacija koja se oslanja na pomoć u hrani dovedena je u ono što Ujedinjene nacije nazivaju humanitarnom katastrofom.

General američke vojske Mark Millei, predsjedavajući Združenog načelnika štabova, razgovarao je o sigurnosti Amerikanaca u Sudanu tokom telefonskog razgovora u petak sa načelnikom sudanske vojske generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, saopštila je njegova kancelarija.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je da je predsednik Džo Bajden ove nedelje odobrio plan za premeštanje američkih snaga u blizini u slučaju da budu potrebne da pomognu u evakuaciji američkih diplomata, ne govoreći gde. Rojters je ranije izvestio o njihovom premeštanju u Džibuti.

„Jednostavno unapred postavljamo neke dodatne mogućnosti u blizini u slučaju da budu potrebne“, rekao je Kirbi novinarima.

Pošto je aerodrom u Kartumu zahvaćen borbama i nebo je nesigurno, zemlje uključujući Sjedinjene Države, Japan, Južnu Koreju, Nemačku i Španiju nisu bile u mogućnosti da evakuišu osoblje ambasade.

Zapadni diplomata je rekao da je situacija evakuacije u Sudanu jedna od najtežih koje su videli, pri čemu su se Amerikanci verovatno fokusirali na prekid vatre i da to iskoriste za izvlačenje osoblja.

„U ovom slučaju, građanski rat počinje u glavnom gradu, borbe su upravo tamo gde su ambasade i tamo gde je aerodrom. Neobično je teško“, rekao je diplomata.

Kameron Hadson, američki stručnjak za politiku u Africi u Centru za strateške i međunarodne studije i bivši direktor za afrička pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, rekao je da nivo nasilja u Kartumu čini situaciju za evakuaciju nepredvidivom.

„Glavni izazov je rat koji se vodi u svim krajevima grada, a međunarodni aerodrom u centru grada trenutno nije funkcionalan, tako da je izazov premeštanje ljudi u bezbedan prostor da bi ih evakuisali“, rekao je Hadson.

Vašington je rekao da privatni američki građani u Sudanu ne bi trebalo da očekuju evakuaciju koju koordinira američka vlada. Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da su Sjedinjene Države u kontaktu sa nekoliko stotina američkih državljana za koje se pretpostavlja da su u Sudanu.

Ranije u petak, Stejt department je potvrdio smrt jednog američkog državljanina u zemlji.

Druge zemlje i Ujedinjene nacije takođe razmatraju kako mogu da evakuišu građane i zaposlene.

Ujedinjene nacije pokušavaju da izvuku osoblje iz „veoma opasnih“ zona u Sudanu kako bi ih premestile na bezbednije lokacije, rekao je u četvrtak najviši zvaničnik UN za pomoć u Sudanu Abdou Dieng. Dieng je rekao da je u sredu prebačen u bezbednije područje.

UN ima oko 4.000 zaposlenih u Sudanu, od kojih je 800 međunarodno osoblje. Izvor iz UN-a, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se u Sudanu nalazi još 6.000 članova porodice osoblja UN-a i povezanog osoblja.

Švajcarska je u petak saopštila da ispituje načine za evakuaciju državljana iz Sudana, a Švedska je rekla da će evakuisati osoblje ambasade i porodice što je pre moguće.

Španski vojni avioni su u pripravnosti i spremni su da evakuišu oko 60 španskih državljana i druge iz Kartuma, a Južna Koreja je poslala vojni avion da bude spreman u američkoj vojnoj bazi u Džibutiju da evakuiše svoje državljane kada je to moguće.