Agencija UN u Čadu očekuje više sudanskih izbeglica

Agencija UN u Čadu očekuje više sudanskih izbeglica

Šef Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (VFP) u Čadu rekao je da očekuje da će videti više izbeglica koje beže preko granice iz Sudana kako bi izbegle borbe između vojske i paravojne jedinice za brzu podršku, preneo je Rojters.

Oko 10.000 do 20.000 Sudanaca već je prešlo granicu sa Čadom nedelju dana nakon početka borbi u Kartumu i drugim delovima zemlje.

„Očekujemo još talasa, to je izvesno. Odmah, kada će biti bezbednosni prozor za njih da dođu. Postoje veliki gradovi u blizini granice i oni tamo nisu mogli da se pomere“, Pjer Honora, direktor VFP-a u Čadu, rekao je Rojtersu u petak.

Honorat je rekao da je 400.000 sudanskih izbeglica koje su već pobegle iz Sudana tokom prethodnih sukoba raspoređeno oko pogranične oblasti Čada u 14 kampova.

U glavnom gradu Sudana Kartumu, očajni stanovnici zarobljeni su u svojim domovima pod bombardovanjem, a borci lutaju ulicama.

U borbama su uhvaćene hiljade stranaca, uključujući osoblje ambasade, humanitarne radnike i studente u Kartumu i drugde u Sudanu.

Sudanska vojska saopštila je u subotu da pomaže u evakuaciji stranih državljana iz zemlje nakon nedelju dana sukoba u kojima su poginule stotine civila.

„Svetski program za hranu će se pripremiti da dočeka najmanje 100.000. Verovatno je da ih može biti više, tako da moramo da budemo spremni“, rekao je Honorat.

On je dodao da su među onima koji su poslednjih dana stigli iz sela uz granicu najviše žena i dece.

„Broj dece je bio impresivan. Iznenadili smo se kada smo videli toliko dece kako prelaze. Srceparajuće je bilo [videti] žene i decu pod drvećem. Neki od njih su pretrpeli nasilje, njihove kuće su spaljene, njihova sela su uništena i njihova naselja potpuno opljačkana“, rekao je on.

Honorat je rekao da postoji hitna potreba da se obezbedi dovoljno vode za piće u sušnom pustinjskom regionu.