Šef IAEA „duboko zabrinut“ zbog situacije u ZNPP

Šef IAEA „duboko zabrinut“ zbog situacije u ZNPP

U ažuriranju objavljenom u petak u vezi sa situacijom u Ukrajini, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi rekao je da je „duboko zabrinut“ zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, objavljeno nje a sajtu agencije, preneo je Ukrinform.

Grosi je rekao da je „video jasne naznake vojnih priprema u toj oblasti“ kada je posetio ZNPP pre nešto više od tri nedelje. „Duboko sam zabrinut zbog situacije u fabrici.“

Stručnjaci IAEA prisutni u ZNPP čuli su pucnje skoro svakog dana tokom protekle nedelje. U jednom trenutku im je naređeno da se zaklone na lokaciji zbog potencijalne opasnosti koju predstavljaju neprijateljstva koja su u toku u regionu.

Generalni direktor je dodao da su stručnjaci agencije stacionirani u stanici često izveštavali da su čuli detonacije, „ponekad sugerišući intenzivno granatiranje nedaleko od lokacije“.

Grosi je rekao da su nedavni izveštaji agencije upućeni glavnom štabu u Beču dodatno naglasili ozbiljne rizike za nuklearnu bezbednost i bezbednost sa kojima se suočava ZNPP.

Pored rizika za nuklearnu sigurnost, ZNPP nastavlja da se oslanja na jedini preostali funkcionalni dalekovod od 750 kV za eksternu električnu energiju koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge bitne funkcije. Pre početka rata Rusije protiv Ukrajine, u fabrici su postojala četiri takva dalekovoda.

Menadžment fabrike je obavestio IAEA da je obim održavanja koji se obavlja tokom remonta na svim blokovima u 2022. smanjen zbog smanjenog osoblja za održavanje, odsustva spoljnih izvođača i nedostatka rezervnih delova. Trenutno je na raspolaganju samo oko četvrtina osoblja za održavanje sa punim radnim vremenom, dok postrojenje nema plan održavanja.

Tim IAEA je takođe identifikovao velika oštećenja na prozorima u hali turbina bloka 4.

Grosi je 15. aprila razgovarao o važnosti zaštite NE Zaporožje sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.