Meksiko zaplenio 10 tigrova i 5 lavova u oblasti u kojoj dominira kartel

Meksiko zaplenio 10 tigrova i 5 lavova u oblasti u kojoj dominira kartel

Tužioci u Meksiku saopštili su u subotu da su zaplenili ogromnu kolekciju egzotičnih životinja, uključujući 10 tigrova, šest jaguara, pet lavova i druge vrste u gradu kojim dominira kartel, piše AP.

Saopštenje je usledilo samo nedelju dana nakon što su američki tužioci otkrili da je šef kartela Sinaloa hranio svoje neprijatelje, žive i mrtve, tigrovima koje je držao.

Otkriće koje je objavljeno u subotu došlo je u zapadnoj državi Halisko, na teritoriji istoimenog kartela.

Vlasti nisu identifikovale vlasnika zemljišta na kojem je pronađena ogromna menažerija. Ali grad La Barka, Halisko, u prošlosti je bio poprište masovnih grobnica i pogubljenja kartela.

Agenti su takođe pronašli antilope, lamu, jelene i ptice na imanju.

Čini se da su životinje držane u torovima, boksovima i kavezima na širokom području.

Nije jasno zašto su držane, ali su životinje zaplenjene i pretpostavlja se da su držane nelegalno.

U 2013. godini, najmanje 65 tela je otkopano iz tajnih grobnih jama oko La Barke, koja se nalazi u blizini susedne države Mičoakan.

U većini slučajeva u Meksiku, zaplenjene životinje se odvode u privatne ili javne zoološke vrtove ili rezervate gde im se može posvetiti odgovarajuća pažnja.

Zaplena je usledila nedelju dana nakon što su američki tužioci otkrili jezive detalje o tome kako neki narkobosovi koriste tigrove.

„Dok su mnoge od ovih žrtava streljane, druge su mrtve ili žive hranile tigrovima koje su držali Ivan Archivaldo Guzman Salazar i Hesus Alfredo Guzman Salazar, optuženi, koji su uzgajali i držali tigrove kao svoje kućne ljubimce“, navodi se u optužnici koja je otpečaćena 14. aprila u Južnom okrugu Njujorka protiv kartela Sinaloa i njegovih saradnika.

Braća, sinovi zatvorenog narko-bosa Hoakina „El Čapa“ Gusmana, glavni su optuženi među 23 saradnika navedena u optužnici.

Odavno je poznata fascinacija meksičkih narkosa egzotičnim životinjama.

Godine 2022., fotografije sa mesta pucnjave narko-bande sa policijom u kojoj je poginulo 11 članova bande, prikazuju malog majmuna — obučenog u sićušnu maskirnu jaknu i sićušni „neprobojni“ prsluk — raširenog preko tela mrtvog revolveraša koji je očigledno njegov vlasnik.

Istina, mrtvi majmun je brzo dobio sopstvenu „koridu“, tradicionalnu meksičku narodnu baladu često komponovanu u čast kaposa droge.

„Život je veoma kratak, nije bio red na majmuna (da umre)“, navodi se u baladi, objavljenoj na društvenim mrežama.