Ukrajina spremna da uvede zatvorsku kaznu za korišćenje „lažnih“ naloga na društvenim mrežama

Ukrajina spremna da uvede zatvorsku kaznu za korišćenje „lažnih“ naloga na društvenim mrežama

Ukrajinski parlament razmatra predlog zakona kojim se kriminalizuje korišćenje „lažnih“ naloga na društvenim mrežama na kojima se objavljuju informacije koje vlasti smatraju „štetnim“. Ovaj potez je povezan sa sve drakonskom cenzurom u zemlji.

Predlog zakona, koji je ove nedelje predstavljen u Skupštini, Radu, predviđa teške kazne za takvo ponašanje, uključujući i duge zatvorske kazne.

Predloženi zakon bi dao veoma široku definiciju ‘lažnih’ naloga, kao i koje informacije treba smatrati ‘štetnim’. Konkretno, on bi kriminalizovao „kreiranje, nabavku, korišćenje ili prodaju naloga koji sadrže namerno lažne informacije o korisniku ,“ kao i korišćenje takvih naloga za širenje „neproverenih“ informacija, kao i mešanje u poslove privatnih i pravnih lica.

Informacije koje šire takvi nalozi smatraju se štetnim ako na neki način ugroze „suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost, odbrambenu sposobnost, nacionalnu, državnu, ekonomsku ili informatičku bezbednost Ukrajine“. Istovremeno, predloženi novi zakon bi regulisao samo slučajeve kada takve radnje ne predstavljaju „veleizdaju“, navodi se u nacrtu dokumenta objavljenom na sajtu Rade.

Pomenute aktivnosti mogu dovesti do velike novčane kazne do 1.300 dolara ili obaveznih javnih radova na period do dve godine za osobu osuđenu prema predloženom novom zakonu. Međutim, ukoliko je delo počinjeno u „ratnom vremenu“, pojedincu za koga se utvrdi da je kriv rizikuje zatvorsku kaznu od pet do sedam godina.