Lula ne želi da „nikome da ugodi“ svojim stavovima o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Lula ne želi da „nikome da ugodi“ svojim stavovima o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u subotu da ne želi „nikome da ugodi“ svojim stavovima o ruskoj invaziji na Ukrajinu, nakon što je izazvao kritike na Zapadu zbog sugerisanja da Kijev deli krivicu za rat, prenosi Rojters.

Govoreći u Lisabonu na početku svoje prve posete Evropi otkako je izabran za predsednika, Lula je rekao da je njegov cilj da „izgradi način da se obojica (Rusija i Ukrajina) dovedu za sto”.

„Želim da pronađem treću alternativu (za rešavanje sukoba), a to je izgradnja mira“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Prošle nedelje je rekao da bi Sjedinjene Države i evropski saveznici trebalo da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini, tvrdeći da time produžavaju rat. „Ako ne sklapate mir, doprinosite ratu“, rekao je Lula.

Bela kuća je optužila Lulu za papagajsku rusku i kinesku propagandu.

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa, koji je bio u pratnji Lule na konferenciji za novinare, rekao je da su stavovi njihovih zemalja o ratu različiti.

Portugal je jedan od osnivača Zapadnog NATO odbrambenog saveza i poslao je vojnu opremu Ukrajini. Rebelo de Sousa je rekao da Ukrajina ima pravo da se brani i povrati svoju teritoriju.

Lula je u petak doputovao u petodnevnu posetu Portugalu, jer nastoji da unapredi spoljne odnose nakon četiri godine na funkciji Žara Bolsonara, tokom kojih su odnosi Brazila sa mnogim zemljama, uključujući njegovu bivšu kolonijalnu silu, narušeni.

Bolsonaro tokom svog mandata nije posetio Portugaliju, dom za oko 300.000 Brazilaca.

„Želeo sam da vam kažem koliko sam srećan“, rekao je Lula, koji je stajao pored Koste, u prostoriji prepunoj vladinih zvaničnika i novinara. „Brazil je proveo skoro šest godina, posebno poslednje četiri, izolovan od sveta.

„Brazil se vratio, da poboljšamo naše odnose.

Lula je sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom potpisao 13 sporazuma o tehnologiji, energetskoj tranziciji, turizmu, kulturi i obrazovanju.

Brazil je rekao da bi Portugal mogao da bude važan saveznik u pomaganju južnoameričkom bloku Merkosur da pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom (EU). „Potrebna su mala prilagođavanja, ali mi ćemo to uraditi“, rekao je Lula.