Bolest jetre uzrokovana alkoholom porasla u skoro svim državama tokom pandemije

Bolest jetre uzrokovana alkoholom porasla u skoro svim državama tokom pandemije

Konzumacija alkohola se značajno povećala širom Sjedinjenih Država tokom pandemije COVID-19, ali je uticaj bio najveći među populacijom američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske (AIAN), gde su smrtni slučajevi od bolesti jetre uzrokovanih alkoholom bili šest puta veći nego kod belaca, prema studija Opšte bolnice Masačusets (MGH), osnivača Mass General Brigham (MGB). Nesrazmerno visoka stopa smrtnosti odražava ne samo pandemiju, već i sistemski neuspeh zdravstvene zaštite i nedostatak kritičnih resursa za AIAN populaciju koji zahtevaju hitnu akciju lidera javne politike, objavili su istraživači u studiji objavljenoj u JAMA Health Forumu.

„Čak i pre pandemije videli smo stabilan porast konzumacije alkohola u ovoj zemlji i nastavljamo da doživljavamo visok nivo bolesti jetre izazvanih alkoholom koje je pogoršao COVID-19“, kaže stariji autor dr Jagpreet Čatval, vanredni profesor Radiologija, Medicinska škola Harvard i direktor Instituta za tehnološku procenu u MGH. „Naše ispitivanje svih rasnih ili etničkih grupa pokazalo je da nijedna nije ranjivija od američkih Indijanaca i domorodaca sa Aljaske. Iako je poznato da je konzumacija alkohola niža među ovim grupama u poređenju sa drugima, studije su pokazale da ljudi koji piju bilo koji nivo alkohola veća je verovatnoća da će postati preterani u svojoj navici.“

Bolest jetre povezana sa alkoholom (ALD) karakteriše progresivno pogoršanje jetre i gubitak funkcije, i sada je vodeća indikacija za transplantaciju jetre u Sjedinjenim Državama. Stopa ALD je porasla na nacionalnom nivou za 43 procenta od 2009. do 2015. godine, što predstavlja više od 5 milijardi dolara direktnih troškova zdravstvene zaštite samo u 2015. godini. Na vrhuncu pandemije, smrtnost od ALD porasla je za 23 procenta u samo jednoj godini. Oslanjajući se na bazu podataka CDC-a VONDER Multiple Cause of Death, istraživači Mass Generala su saznali da je smrtnost od ALD porasla u skoro svakoj državi od 2019. do 2020. godine, sa najvećim stopama smrtnosti u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Novom Meksiku – državama sa nekim od najvećih koncentracija AIAN populacija.

Što se tiče mera koje se mogu primeniti, studija navodi potrebu za znatno višim nivoima preventivne zdravstvene zaštite i raspodelom resursa agencijama kao što je Indijska zdravstvena služba (IHS), agencija Ministarstva zdravlja i ljudskih službi SAD zadužena za pružanje sveobuhvatnih zdravstvenih usluga za približno 2,6 miliona američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske u 574 federalno priznata plemena u 37 država.

„Na osnovu naših nalaza, potrebno je preduzeti snažne akcije na nivou javne politike kako bi se povećala svest američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske o alarmantnim stopama smrtnosti od bolesti jetre uzrokovanih alkoholom, kao i da se sprovedu univerzalni skrining alkohola i preventivni zdravstveni programi“, kaže Neeti Kulkarni, istraživački analitičar na MGH institutu za procenu tehnologije i glavni autor studije. „Za države i saveznu vladu je od ključnog značaja da prepoznaju i odgovorno se pozabave ovim problemom pre nego što preraste u veliku zdravstvenu krizu za našu zemlju.

Chhatval ističe da konzumacija alkohola nije pokazala nikakve znake pada čak i kada se pandemija povukla. „Nije slučajno da je 2021. godine očekivani životni vek u ovoj zemlji pao na najniži nivo od 1996. godine, a ALD je bio glavni razlog nakon COVID-19 i nenamernih povreda“, kaže on. „Bolest jetre povezana sa alkoholom među svim etničkim grupama i dalje predstavlja ozbiljan teret za zdravstveni sistem naše nacije, a problem će se samo intenzivirati ako ne preduzmemo značajne korake da ga sada rešimo.