Američka princeza iseljena iz rimske vile koja ima mural od 340 miliona dolara

Američka princeza iseljena iz rimske vile koja ima mural od 340 miliona dolara

Princeza Rita Jenrette Boncompagni Ludovisi, udovica italijanskog plemenitog princa Nikola Boncompagni Ludovisi, iseljena je u četvrtak iz vile koju je delila sa suprugom u centru Rima, usred ogorčenog naslednog spora sa prinčevim sinovima.

Vila stara 453 godine jedina je poznata privatna rezidencija na svetu u kojoj se nalazi mural na plafonu koji je oslikao italijanski barokni majstor Karavađo (1571-1610) – umetničko delo za koje se procenjuje da samo vredi više od 340 miliona dolara.

U video snimku objavljenom na društvenim mrežama ove nedelje, princeza Rita je opisala svoje deložaciju sa imovine odlukom rimskog sudije Miriam Iapelli u januaru, koju su sprovele gradske službe za sprovođenje zakona, kao „nezakonito“ i „nepotrebno“. Dodala je da je „brutalno izbačena iz kuće o kojoj sam se s ljubavlju brinula poslednjih 20 godina“.

Gorki pravni spor između princeze Rite i trojice sinova princa Nikola iz prethodnog braka usledio je nakon njegove smrti 2018. Ona je tvrdila da joj je Nikolajev testament dao pravo da živi na imanju do kraja života i da, ako Vila Ludovisi bude prodata , da će prihod biti podeljen između nje i Nikolovih sinova.

U međuvremenu, sinovi su tvrdili da je otac princa Nikola – njihov deda – oduvek nameravao da im kuća ostane.

Italijanski sud je u januaru presudio da se kuća mora prodati kako bi se riješio spor. Sudija je takođe naveo da princeza Rita nije adekvatno održavala imovinu i da je prekršila naredbu kojom joj je zabranjeno da daje plaćene obilaske vile.

Inicijalna aukcija postavila je vrednost kuće na 520 miliona dolara. Međutim, taj listing, zajedno sa tri naredne aukcije, nije uspeo da privuče nijednu ponudu. Najnoviji pokušaj prodaje vile bio je u oktobru prošle godine, za 198 miliona dolara – iako to takođe nije rezultiralo prodajom.

Sud je takođe naveo da se sve stvari koje su ostale u imovini – kojoj je brava promenjena po italijanskom zakonu – treba „odložiti ili uništiti“. To bi, upozorio je profesor Univerziteta Rutgers Kori Brenan, moglo da dovede do uništenja različitih artefakata.

„Vila je apsolutno puna dragocenih predmeta“, rekao je on za The Art Nevspaper u komentarima objavljenim u petak. „Rita jeste uzela neke od svojih ličnih stvari, ali je ostavila sve ostalo.

Pre udaje 2009. za princa Nikola, tadašnja Rita Karpenter se udala za američkog poslanika Džona Džereta, koji je bio zatvoren u SAD zbog skandala sa mitom 1980. godine.