Mađarska se suočila sa najvećim rastom cena hrane u EU

Mađarska se suočila sa najvećim rastom cena hrane u EU

Mađarska se suočila sa najvećim rastom cena hrane u Evropskoj uniji, prenosi „Evropska istina“.

Cene hrane su naglo porasle širom Evrope poslednjih meseci, skočivši za 19,6% u martu u odnosu na godinu dana ranije.

Međutim, u Mađarskoj su cene hrane porasle za više od 45 odsto za godinu dana, pokazuju podaci statističkog zavoda EU Evrostat. Mađarska je znatno veća nego u susednoj Slovačkoj, gde su cene porasle za nešto više od 29%.

Ovakva poskupljenja teško pogađaju potrošače u toj centralnoevropskoj zemlji, primoravajući Mađare da menjaju hranu koju kupuju i količinu koju mogu da priušte.

Neke vrste hrane u Mađarskoj su skoro udvostručene tokom prošle godine. Osnovni prehrambeni proizvodi poput jaja, mleka, ulja i hleba poskupeli su za 72-80 odsto, što teško pogađa džepove potrošača.

Većina evropskih ekonomija se suočava sa sličnim teškoćama usred ruskog rata u Ukrajini, ali neefikasnost mađarske poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i istorijska devalvacija forinte, učinili su „ekstremnu inflaciju“ gorom u zemlji nego bilo gde drugde u EU, objašnjava Peter Virovac, glavni ekonomista u ING Hungari.

„Suše su bile svuda, svuda su rasle cene energenata, svuda su rasli troškovi dobavljača. Ali ako proizvodnja nije dovoljno efikasna, onda će naravno domaćim proizvođačima biti mnogo teže da plate te troškove“, rekao je Virovats.

Ukupna stopa inflacije u Mađarskoj porasla je na 25,6%, što je ujedno i najviše u EU. Generalno, prosečan nivo inflacije u Evropskoj uniji je usporio na 8,3% prošlog meseca.

U decembru je premijer Viktor Orban povećao budžetski deficit Mađarske nakon što je parlament odobrio dokument.