Ljuti na brazilskog predsednika, Ukrajinci protestuju u Lisabonu

Ljuti na brazilskog predsednika, Ukrajinci protestuju u Lisabonu

Ukrajinci su se u petak, mašući zastavama i fotografijama na kojima se prikazuju sukobi, okupili ispred brazilske ambasade u Lisabonu da protestuju zbog nedavnih izjava predsednika Luiza Inasija Lule da Silve o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Lula, koji je ranije u petak stigao u petodnevnu zvaničnu posetu Portugalu, razbesneo je mnoge na Zapadu zbog nagoveštaja da su i Ukrajina i Rusija krive za sukob koji je počeo kada je Moskva napala svog suseda u februaru 2022.

On je prošlog vikenda rekao da bi Sjedinjene Države i evropski saveznici trebalo da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini, rekavši da time produžavaju rat.

Proteklih dana je ublažio svoju retoriku, osuđujući narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije, istovremeno pozivajući na posredovanje za okončanje rata, mirovnu inicijativu koju ukrajinska vlada kritikuje zbog istog tretmana „žrtve i agresora“.

Ukrajinska izbeglica Iana Kolomiiets, koja je u Portugalu već četiri meseca, učestvovala je na protestu u Lisabonu i rekla da se osećala „užasno“ kada je čula Luline komentare.

„Toliko me je uznemirilo jer ne znam kako predsednik Brazila može da podrži Putina… ovog ubicu“, rekla je 27-godišnjakinja.

Dvojica brazilskih zvaničnika izjavila su Rojtersu u četvrtak da se očekuje da će Lula – koji želi da zaštiti neutralnost Brazila – izbegne kritike na račun uloge Zapada u ratu u Ukrajini tokom svoje posete Portugalu. U subotu će se sastati sa portugalskim predsednikom i premijerom.

Ispred ambasade demonstranti su držali natpise „Rusija je teroristička država“ i „Prestanite da ubijate našu decu“.

„Ljudi umiru u Ukrajini svaki dan i potrebna nam je međunarodna podrška“, rekao je predsednik Portugalske ukrajinske asocijacije Pavlo Sadoha, opisujući „čudno“ da je „predsednik… koji se celog života borio za demokratiju sada na strani totalitarizma“.

Sadokhino udruženje dostavilo je pismo brazilskoj ambasadi da izrazi svoje nezadovoljstvo, dato brazilskom ambasadoru Raimundu Carreiru i ministru vlade Marsiju Macedu.

„Brazil i predsednik Lula imaju poziv za mir i predsednik će raditi na ujedinjavanju drugih zemalja u traženju alternative za okončanje ovog sukoba“, rekao je Macedo novinarima nakon što je primio pismo.

Ukrajina je u utorak pozvala Lulu u posetu, dan nakon što se Lula sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova u Braziliji.

Upitan da li će predsednik posetiti Ukrajinu, Macedo je rekao da će Lulin spoljnopolitički savetnik Celso Amorim otići. Još uvek nije bilo fiksnog datuma, rekao je.