Južna Koreja kaže da će samit sa Bajdenom posvetiti značajnu pažnju pravima Severne Koreje

Južna Koreja kaže da će samit sa Bajdenom posvetiti značajnu pažnju pravima Severne Koreje

Ambasador Južne Koreje u Vašingtonu Čo Hjun-dong rekao je u petak da je siguran da će severnokorejskim ljudskim pravima biti posvećena značajna pažnja na pregovorima na samitu između južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola i predsednika SAD Džoa Bajdena sledeće nedelje, piše Rojters.

U virtuelnom obraćanju na istom događaju u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Jin rekao je da se „strašna“ situacija sa pravima u Severnoj Koreji ne sme zaboraviti i da svet treba da radi zajedno na njenom rešavanju.

Južnokorejski predsednik Jun sastaće se sa Bajdenom u sredu tokom jednonedeljne državne posete Sjedinjenim Državama.

Jun je pokušao da skrene pažnju na prava Severne Koreje nakon neuspele politike angažovanja sa Pjongjangom koju je vodio njegov prethodnik Mun Džae-in. On je prošlog meseca rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da ima bolje znanje o situaciji.

„Nikada ne bi trebalo da dozvolimo sebi da zaboravimo patnju severnokorejskog naroda“, rekao je Park. „Jer samo sećanjem i prepričavanjem strašne situacije ljudskih prava na terenu možemo doneti promene.

Izaslanik Južne Koreje u Vašingtonu Čo Hjun-dong rekao je da je, pošto je Junova državna poseta odmah iza ugla, „siguran da će razgovori naša dva predsednika posvetiti značajnu pažnju kritičnom pitanju Severne Koreje i ljudskih prava”.

Istražitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava Tomas Ojea-Kvintana rekao je prošlog meseca da svetske sile snose odgovornost za ignorisanje zločina protiv čovečnosti koji se još uvek mogu počiniti u Severnoj Koreji usred fokusa na njen nuklearni program.

Rekao je da je dobio informacije koje potvrđuju nalaze značajne Istražne komisije UN iz 2014. o istrebljivanju, ubistvima, porobljavanju, mučenju, silovanju, prisilnom abortusu, seksualnom nasilju, političkom progonu i „nehumanom činu svjesnog izazivanja dugotrajne gladi“ u izolovanom zemlja.

Ojea-Kuintana je rekla da bi Savet bezbednosti UN trebalo da uputi Međunarodnom krivičnom sudu na krivično gonjenje teška kršenja Severne Koreje.