Sekretar za unutrašnju bezbednost SAD stvara radnu grupu za veštačku inteligenciju

Sekretar za unutrašnju bezbednost SAD stvara radnu grupu za veštačku inteligenciju

Sekretar za unutrašnju bezbednost SAD Alehandro Majorkas rekao je u petak da će agencija formirati radnu grupu koja će otkriti kako da koristi veštačku inteligenciju da uradi sve, od zaštite kritične infrastrukture do pregleda tereta do pronalaženja proizvoda napravljenih robovskim radom, preneo je Rojters.

Iako veštačka inteligencija nije nova, iznenadna popularnost OpenAI-ovog ChatGPT-a poslednjih meseci naterala je zvaničnike širom sveta da se muče da vide kako mogu najbolje da iskoriste tehnologiju za dobro i da je spreče da podstakne dezinformacije i kriminalne aktivnosti.

Maiorkas je rekao da će tehnologija „drastično promeniti pejzaž pretnji“, dodajući: „Naše odeljenje će voditi u odgovornoj upotrebi veštačke inteligencije za obezbeđivanje domovine i u odbrani od zlonamerne upotrebe ove transformacione tehnologije“.

Majorkas je rekao da će Radna grupa za veštačku inteligenciju takođe istražiti kako bi veštačka inteligencija mogla da se koristi za bolje obavljanje posla, kao što je proveravanje tereta koji dolazi u zemlju u potrazi za nedozvoljenim robama, poput fentanila ili proizvoda napravljenih robovskim radom.

Majorkas je takođe pozvao na napore da se koristi veštačka inteligencija za obezbeđenje električnih mreža i sistema vodosnabdevanja, za koje se strahovalo da su potencijalne mete protivnika.

„Brzi tempo tehnoloških promena – ključni trenutak u kojem se sada nalazimo – zahteva da i mi delujemo danas“, rekao je on.

Majorkas je u četvrtak rekao da bi nova radna grupa takođe mogla da istraži mogućnost upotrebe veštačke inteligencije u štetne svrhe i pronađe načine da se odbrani od njih. Rekao je da bi svaki potez za regulisanje veštačke inteligencije morao da pronađe „slatku tačku“ gde bi vlada mogla da razvije zaštitne ograde bez gušenja inovacija.

Majorkas je rekao da je veštačka inteligencija još uvek u „početnoj fazi“ i da je prerano reći da li će šteta biti veća od dobra.

„Moć je izuzetna“, rekao je on.