Poljska će farmerima dati 2,4 milijarde dolara pomoći

Poljska će farmerima dati 2,4 milijarde dolara pomoći

Mere Evropske unije za pomoć poljoprivrednicima pogođenim preobiljem ukrajinskog uvoza hrane su premalo i dolaze prekasno, rekao je poljski premijer u petak, nakon što je vlada odobrila 10 milijardi zlota (2,1 milijarde evra) pomoći za poljsku poljoprivredu, piše Rojters.

Zemlje Centralne Evrope pokušavaju da postignu dogovor sa Briselom o merama širom EU za pomoć poljoprivredi nakon što su neke od njih jednostrano uvele zabranu uvoza ukrajinskih prehrambenih proizvoda.

„Ono što nam EU nudi nudi se sa zakašnjenjem, to je premalo, kap u moru potreba“, rekao je Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare.

Nekoliko centralnoevropskih zemalja postalo je tranzitni put za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi preko crnomorskih luka u zemlji zbog invazije Rusije u februaru 2022.

Uska grla su tada zarobila milione tona žitarica u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, primoravajući lokalne poljoprivrednike da se takmiče sa prilivom jeftinog ukrajinskog uvoza.

Evropska komisija je ponudila 100 miliona evra pomoći za poljoprivrednike u centralnoj Evropi pored ranijeg paketa od 56 miliona evra.

Takođe je rečeno da će preduzeti hitne „preventivne mere“ za pšenicu, kukuruz, seme suncokreta i seme repice, ali centralne evropske države žele da se ova lista proširi na proizvode uključujući med i neke vrste mesa.

Poljska vlada je u petak odobrila mere koje uključuju povećanje iznosa akciza koje poljoprivrednici mogu da vrate na dizel na 1,46 zlota sa 1,20 zlota.

Moravjecki je rekao da će vlada takođe tražiti od Evropske komisije da joj da dozvolu da podigne iznos koji može da se vrati na 2 zlota. Takođe će platiti subvencije kako bi se osiguralo da poljoprivrednici dobiju minimalnu cenu od 1.400 zlota po toni pšenice.