Kineski ministar: Obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini

Kineski ministar: Obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je u petak da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini i da je ispravno i ispravno da Kina održava svoj suverenitet, piše Rojters.

Kin je to izneo na Lanting forumu u Šangaju, gde je razgovarao o širokom spektru tema od duga, globalne ekonomije i Tajvana.

„Nedavno se pojavila apsurdna retorika koja optužuje Kinu da je promenila status kvo, narušavajući mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, rekao je Ćin. „Logika je apsurdna, a zaključak opasan.

On je dodao da „ljudi poštenog mišljenja mogu da vide ko se bavi hegemonističkim maltretiranjem i visokoumnim praksama“.

„To nije kopno Kine, već separatističke snage Tajvana i šačica zemalja pokušavaju da naruše status kvo“, rekao je Ćin. „Oni koji se igraju vatrom na Tajvanu će na kraju izgoreti.

Kina je nedavno održala vojne vežbe oko ostrva na vlasti nakon što se predsednik Tajvana Cai Ing-ven vratio u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem.

Peking gleda na Tajvan kojim se demokratski upravlja kao na sopstvenu teritoriju, tvrdnju koju vlada u Tajpeju oštro odbacuje i rutinski osuđuje sastanke na visokom nivou između tajvanskih i stranih lidera i zvaničnika.