Čileanski predsednik najavljuje plan za nacionalizaciju industrije litijuma

Čileanski predsednik najavljuje plan za nacionalizaciju industrije litijuma

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je u četvrtak da će nacionalizovati industriju litijuma u ​​zemlji i stvoriti posebnu državnu kompaniju za proizvodnju metala koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila, prenosi Rojters.

Borić je rekao da će budući ugovori o litijumu biti izdavani samo kao javno-privatna partnerstva sa državnom kontrolom. Čile ima najveće svetske rezerve litijuma i trenutno je drugi najveći svetski proizvođač.

„Ovo je prilika za privredni rast koji će biti teško pobediti u kratkom roku“, rekao je Borić u televizijskom obraćanju. „Ovo je najbolja šansa koju imamo da pređemo na održivu i razvijenu ekonomiju. Ne možemo priuštiti da je protraćimo.

Samo Sociedad Kuimica I Minera de Chile, pod nazivom SKM, i Albemarle rudare litijum u zemlji.

Borić je rekao da vlada neće raskinuti postojeće ugovore, ali se nada da će kompanije biti otvorene za učešće države pre nego što im isteku. Ugovor sa SKM-om trenutno ističe 2030. godine.

Borić je takođe rekao da će započeti dijalog sa zajednicama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju nacionalne litijumske kompanije sa 100% državnog vlasništva.

Kompaniju bi trebalo da odobri Kongres. Borić je rekao da će plan predstaviti parlamentu u drugoj polovini godine.

Kongres je proveravao mnoge Borićeve ambicioznije predloge i početkom marta odložio predlog zakona o poreskoj reformi.