Istraživači identifikuju jedinstvene obrasce biomarkera koji identifikuju teški COVID kod dece

Istraživači identifikuju jedinstvene obrasce biomarkera koji identifikuju teški COVID kod dece

Koristeći moćnu tehnologiju sekvenciranja, istraživači su identifikovali specifične obrasce biomarkera u krvi koji su jedinstveni za tešku infekciju COVID-19, kao i druge jedinstvene za multisistemski inflamatorni sindrom kod dece (MIS-C), tešku komplikaciju infekcije COVID-19 u deca.

Ovi nalazi otvaraju put za razvoj potencijalnih dijagnostičkih testova u budućnosti, prema studiji sa više centara objavljenoj u Cell Reports Medicine. Studija obuhvata 416 uzoraka krvi od 237 pacijenata u Dečjoj nacionalnoj bolnici, Univerzitetu Kalifornije u San Francisku i Univerzitetu Emori/Dečija zdravstvena zaštita u Atlanti.

„Naš opšti cilj je da razvijemo testove koji mogu tačno predvideti da li će dete sa COVID-om verovatno razviti tešku bolest, a takođe i precizno razlikovati decu sa MIS-C od dece sa drugim uzrocima groznice“, kaže koautor Roberta DeBiasi, dr. , M.S., glavni istraživač na studijskom mestu u Dečijoj nacionalnoj i šef tamošnjeg Odeljenja za pedijatrijske infektivne bolesti. „Ove dve grupe dece mogu brzo da se dekompenzuju i zahtevaju brzu dijagnozu i agresivnije tretmane od samog početka.

MIS-C je stanje u kojem se različiti delovi tela, uključujući kožu, sluzokožu, gastrointestinalni trakt, srce, pluća, bubrege ili mozak mogu zapaliti nakon infekcije COVID-19. Istraživači još uvek ne znaju zašto neka deca razvijaju ovo stanje i zašto su deca iz manjina previše zastupljena u slučajevima MIS-C.

Longitudinalna analiza obuhvatila je 416 uzoraka krvi od 70 pacijenata sa akutnim COVID-19 (blaga, umerena i teška bolest) i 141 pacijenta sa MIS-C u tri bolnice. Uzorci krvi su bili oni koji su uzeti na početku bolesti, tokom početnog oporavka, mesec dana nakon hospitalizacije i više od tri meseca nakon bolesti.

Istraživači su koristili kombinaciju sekvenciranja RNK u celoj krvi (vbRNA), kao i sekvenciranja RNK bez ćelija (cfRNA) i DNK bez ćelija (cfDNK) uzoraka plazme da bi identifikovali ključne biosignature. Informacije iz vbRNA su prvenstveno iz cirkulišućih belih krvnih zrnaca i identifikuju inflamatorne i imune odgovore na infekciju. Nasuprot tome, i cfRNA i cfDNK mogu informisati o nivoima i tipovima ćelijske smrti iz perifernih tkiva.

„Analize vbRNA su otkrile da iako su aktivirani višestruki inflamatorni putevi i kod teškog COVID-19 i kod MIS-C, postojali su specifični obrasci koji su bili jedinstveni za svaku bolest i razlikovali ih od blagog COVID-a i drugih kontrolnih stanja“, kaže Meghan Delanei, D.O., M.P.H., koautor i koistraživač studije u Children’s National. „Ovo otkriće može biti korisno u razumevanju patogeneze bolesti, kao i u razvoju dijagnostičkog testa.“

Pored toga, cfRNA i cfDNK analiza od MIS-C pacijenata je pokazala jasne potpise ćelijske povrede i smrti, uključujući endotelne ćelije, koje su obloge krvnih sudova, i tip neuronskih ćelija koje se nazivaju Schvannove ćelije, što ukazuje na povećan nivo povrede organa u poređenju sa uzorci pacijenata obolelih od COVID-19.

„Prema našim saznanjima, niko nije izvršio sveobuhvatnu analizu RNK bez plazma ćelija i RNK cele krvi, kao i DNK bez ćelija u ovom okruženju, što je moćan pristup jer nam daje različite, ali komplementarne vrste informacija, “ kaže dr DeBiasi.

Istraživači će nastaviti da rade na razvoju testa koji će tačno razlikovati MIS-C od drugih inflamatornih stanja koja pogađaju decu, kao što je Kavasakijeva bolest, kao i testa koji može predvideti verovatnoću teške infekcije COVID-19. Iako bi se ovo moglo primeniti na osnovu istraživanja u bliskoj budućnosti, dr DeBiasi kaže da može proći period od meseci do godina regulatornih pregleda pre nego što takav dijagnostički test postane dostupan komercijalno.