Trauma u ​​detinjstvu povezana sa smanjenim kvalitetom sna

Trauma u ​​detinjstvu povezana sa smanjenim kvalitetom sna

Neželjena iskustva iz detinjstva (ACE) doprinose smanjenoj vaskularnoj funkciji i smanjenom kvalitetu sna kod mladih odraslih osoba, prema studiji na Univerzitetu u Ajovi. Pored toga, istraživači su otkrili da loša efikasnost spavanja može doprineti vaskularnoj disfunkciji sa povećanjem izloženosti ACE. Istraživači će ove nedelje predstaviti svoj rad na Američkom samitu fiziologije, vodećem godišnjem sastanku Američkog fiziološkog društva (APS), u Long Biču u Kaliforniji.

ACE su veoma stresni i potencijalno traumatični događaji koji se dešavaju tokom prvih 18 godina života, što je kritični razvojni period u životu osobe. Već je poznato da ljudi koji imaju ACE imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu. Ipak, biološki mehanizmi koji leže u osnovi ovog zdravstvenog dispariteta nisu u potpunosti shvaćeni. Cilj ove studije je bio da se bolje razume kako ACE povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti kako bi se pomoglo razvoju boljih preventivnih mera i tretmana.

Istraživači su procenili 22 mladića i devojke za izloženost ACE, anksioznost i simptome depresije, koristeći Zung samoocenjivanje anksioznosti i skale Centra za epidemiološke studije za depresiju, respektivno. Istraživački tim je takođe merio funkcionalno zdravlje krvnih sudova učesnika procenom sposobnosti arterije u ruci da se širi kao odgovor na povećanje protoka krvi.

Tim je otkrio među mladim odraslim osobama da ACE imaju negativan uticaj na funkciju krvnih sudova, dok efikasnost spavanja ima pozitivan efekat bez obzira na simptome anksioznosti ili depresije. Takođe, čini se da je efikasnost spavanja posrednik u odnosu između ACE i funkcije krvnih sudova.

„Ovi nalazi imaju značajne implikacije na ljudsko zdravlje“, rekla je Laura Schvager, vodeći autor studije i koordinator istraživanja nakon mature na Univerzitetu u Ajovi. „Ali takođe upozoravamo da je ovo preliminarna istraga i biće nam potrebne studije sa većim, raznovrsnijim uzorcima da potvrdimo ovaj odnos, kao i da ispitamo da li poboljšanje sna kod onih sa ACE rezultira poboljšanom vaskularnom funkcijom i manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.