Zelenski potpisao zakon o ispitima za državljanstvo

Zelenski potpisao zakon o ispitima za državljanstvo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon o novim pravilima za sticanje državljanstva, koji predviđa polaganje ispita iz znanja ukrajinskog jezika, istorije Ukrajine i Ustava.

Informacija o relevantnom Zakonu br. 7606 „O izmenama i dopunama zakona Ukrajine „O državljanstvu Ukrajine“ i „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog jezika“ u vezi sa uslovima za potvrđivanje ukrajinskog državljanstva“ objavljena je na veb stranici Vrhovne Rade.

Prema dokumentu, osobe koje žele da dobiju ukrajinsko državljanstvo moraju položiti ispite iz poznavanja ukrajinskog jezika, istorije Ukrajine i njenog Ustava.

Stranci ili lica bez državljanstva koji imaju izuzetne zasluge za Ukrajinu, čiji je prijem u ukrajinsko državljanstvo u državnom interesu, ili koji, u skladu sa zakonom utvrđenim zakonom, služe vojnu službu po ugovoru u Oružanim snagama Ukrajine, Državnom specijalnom Služba za transport ili Nacionalna garda Ukrajine, lica koja su dobila dozvolu za privremeni boravak, u roku od dve godine od trenutka sticanja državljanstva, moraju položiti odgovarajuće ispite i dostaviti dokumente o polaganju takvih ispita.

Neispunjavanje obaveze polaganja ovih ispita od strane navedenih kategorija lica predstavlja osnov za gubitak ukrajinskog državljanstva.

Vrhovna rada je usvojila ovaj zakon 21. marta.