Putin i saudijski prestolonaslednik razgovaraju o sporazumu OPEK+

Putin i saudijski prestolonaslednik razgovaraju o sporazumu OPEK+

Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman održali su telefonski razgovor u petak, saopštila je pres-služba Kremlja. Dvojica lidera su razgovarala o različitim pitanjima, od saradnje na tržištu nafte do napora u rešavanju „regionalnih kriza“ na Bliskom istoku.

Strane su razgovarale o nekoliko ključnih tema bilateralnog dnevnog reda, sa akcentom na daljem širenju obostrano korisnih veza u trgovini, ekonomskoj saradnji, investicijama i energetici“, navodi se u čitanju Kremlja.

Dodaje se da su obe strane „izrazile zadovoljstvo nivoom koordinacije u OPEK plusu u cilju obezbeđivanja stabilnosti globalnog tržišta nafte“ i da su „razmotreni i izgledi za saradnju između Saudijske Arabije i BRIKS-a“.

Alijansa OPEK+ nastala je 2016. godine, osnovana od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kojom dominira Saudijska Arabija, i grupe drugih velikih proizvođača nafte, na čelu sa Rusijom. Ranije ovog meseca, neki od vodećih proizvođača u okviru grupe OPEK+ najavili su dobrovoljna dodatna ograničenja od 1,16 miliona barela dnevno (bpd) počevši od maja do kraja 2023.

Smanjenje je došlo pored smanjenja ruske proizvodnje za 500.000 barela dnevno i smanjenja cilja proizvodnje za 2 miliona barela dnevno na snazi od prošlog novembra. OPEK+ je tvrdio da je taj potez bio potreban da bi se naftna tržišta zaštitila od nestabilnosti, iako je naišao na kritike drugih organizacija. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) tvrdi da bi taj potez vjerovatno pogoršao deficit u snabdevanju naftom i ugrozio oporavak globalne ekonomije, a ne pomoći tržištima.

Osim razgovora o pitanjima vezanim za naftu, Putin i bin Salman razgovarali su o mirovnim naporima na Bliskom istoku, saopštila je pres-služba Kremlja. Nije elaborirano o kojim žarišnim tačkama problematičnog regiona su razgovarali.

„Dvojica lidera su razmenila mišljenja o različitim aspektima dešavanja na Bliskom istoku u kontekstu napora u kojima Rusija i Saudijska Arabija učestvuju u rešavanju regionalnih kriza“, navodi se u saopštenju.

Poslednjih nedelja bilo je indicija koje upućuju na to da se brojni dugotrajni sukobi u regionu, posebno ratovi u Jemenu i Siriji, možda privode kraju kroz stalne diplomatske napore različitih strana.

Ranije ovog meseca, sirijski ministar inostranih poslova Faisal Mekdad je napravio probojnu posetu Saudijskoj Arabiji, prvu takvu posetu otkako je Rijad prekinuo diplomatske odnose sa Damaskom 2012. Nakon posete, Saudijska Arabija je javno podržala sirijsko jedinstvo i integritet i podržala političko rešenje za 12-godišnji rat.

Kina je prošlog meseca posredovala u sporazumu između Saudijske Arabije i Irana o normalizaciji odnosa, a prekretnica je pokrenula mirovne pregovore o okončanju osmogodišnjeg sukoba u Jemenu, koji je u velikoj meri podstaknut dugogodišnjim rivalstvom između Teherana i Rijada.