Profesor iz Kanade proglašen krivim za teroristički napad 1980. u blizini sinagoge u Parizu

Profesor iz Kanade proglašen krivim za teroristički napad 1980. u blizini sinagoge u Parizu

Sud u Parizu osudio je u petak 69-godišnjeg Kanađanina iz Libana Hasana Dijaba u odsustvu na doživotni zatvor zbog terorističkog napada ispred sinagoge u francuskoj prestonici 1980. godine u kojem su poginule četiri osobe, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AFP.

Sud je udovoljio zahtevu tužioca za maksimalnu moguću kaznu za Diaba, koji trenutno živi u Kanadi i radi kao univerzitetski profesor. Tužioci su rekli da „nema sumnje“ da Diab stoji iza napada.

Francuske vlasti imenovale su Hasana Diaba kao osumnjičenog 1999. godine. Optužen je da je podmetnuo bombu 3. oktobra 1980. uveče ispred sinagoge u kojoj se okupilo 320 vernika da obeleži kraj jevrejskog praznika. Tada niko nije preuzeo odgovornost za teroristički napad.

Diab, 69, negirao je bilo kakvu umešanost u napad i rekao da je bio na univerzitetu u Bejrutu kada se eksplozija dogodila u zapadnom Parizu. Njegove pristalice i advokati u Francuskoj i Kanadi tvrde da francuske pravosudne vlasti nepravedno gone Diaba kao žrtvu promašene istrage.

Francuski istražitelji su za napad na sinagogu okrivili Narodni front za oslobođenje Palestine. Kanada je dozvolila Diabovo izručenje Francuskoj krajem 2014. Proveo je tri godine u istražnom zatvoru, ali su tada antiterorističke sudije naložile da bude pušten iz francuskog pritvora zbog nedostatka dokaza i vratio se u Kanadu.

U januaru 2021. godine, francuski žalbeni sud presudio je da Diabu treba da se sudi po optužbama za terorizam. U to vreme, francuske vlasti nisu izdale novi međunarodni nalog za hapšenje Diaba, ostavljajući ga da odluči da li će se pojaviti na sudu ili ne.

Diabova osuda znači da je ponovo raspisana poternica za njim. Kako piše AFP, to može dovesti do zaoštravanja diplomatskih tenzija između Francuske i Kanade: prvo izručenje čoveka trajalo je šest godina.