Stoltenberg o Ramštajnu: Ukrajina je sada u stanju da oslobodi još više zemlje

Stoltenberg o Ramštajnu: Ukrajina je sada u stanju da oslobodi još više zemlje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Ukrajina sada spremna da oslobodi više teritorija usred priprema za buduću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, prenosi Ukrinform.

„Uveren sam da će oni sada biti u poziciji da oslobode još više zemlje“, rekao je Stoltenberg novinarima 21. aprila na marginama sastanka u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Šef NATO-a je napomenuo da je jedno od glavnih pitanja tokom sastanka bilo razmatranje „svih različitih sposobnosti, sistema, zaliha koji su Ukrajinci potrebni da bi mogli da preuzmu više zemlje“.

Prema Stoltenbergu, Nemačka i Sjedinjene Države isporučile su više baterija za protivvazdušnu odbranu Patriot, za koje je rekao da su „operativne u Ukrajini“. On je odbio da pruži druge detalje ili tačan broj sistema Patriot koji su već bili isporučeni.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je trenutni fokus alijanse da obezbedi da Ukrajina prevlada protiv ničim izazvane invazije Rusije, a kada se rat završi, da Kijev ima „odvraćanje da spreči nove napade“.

21. aprila u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj održan je 11. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Na sastanku je razgovarano o pitanjima protivvazdušne odbrane, municije i sredstava podrške.