EU neće uvoditi sankcije protiv ruskih dijamanata i nuklearne energije

EU neće uvoditi sankcije protiv ruskih dijamanata i nuklearne energije

Predlog Evropske komisije za novi paket sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu sadrži uglavnom mere za jačanje postojećih ograničenja, prenosi „Evropska istina“.

„Sledeći paket sankcija EU protiv Rusije prvenstveno će se ticati poboljšanja usklađenosti sa zahtevima sankcija i novih sredstava za suprotstavljanje izbegavanju sankcija“, naveo je novinar Rikard Jozviak na Tviteru.

Prema Jozviakovim rečima, EU će uvesti i sankcije protiv dodatnih fizičkih i pravnih lica, ali „kako se očekuje, bez ograničenja nuklearne energije i dijamanata“.

Sastanci između Evropske komisije i zvaničnika država članica EU počeli su u četvrtak kako bi se neformalno razgovaralo o prijedlozima sankcija za 11. paket sankcija.

Neke zemlje EU zatražile su zabranu izvoza ruskog nuklearnog goriva i usluga, što je poslednjih dana dobilo na zamahu zahvaljujući nemačkoj podršci. Ali Francuska, Mađarska i druge zemlje se tome protive.

Isto tako, Belgija, dom najvećeg svetskog centra za trgovinu dijamantima, do sada je uspešno pokušavala da ukloni zabranu njihovog uvoza iz Rusije.

Kako prenose mediji, većina zvaničnika EU priznaje da bez sankcija ostaju samo oni delovi ruske ekonomije koji su previše važni za jednu ili više članica EU, te će stoga na sve mere usmerene protiv njih biti uložen veto.