Bivši lider Perua Toledo predao se kako bi bio izručen SAD

Bivši lider Perua Toledo predao se kako bi bio izručen SAD

Bivši peruanski predsednik Alehandro Toledo Manrike predao se u petak američkim saveznim agentima da bi bio izručen Peruu, gde se suočava sa optužbama za primanje milionskih dolara mita u okviru ogromnog korupcionaškog skandala u kojem su četvorica Perua bivši predsednici su umešani.

Toledovom predajom okončana je višegodišnja pravna bitka protiv njegovog izručenja, koja je počela 2019. godine kada je uhapšen u svojoj kući u Menlo Parku u Kaliforniji. Federalni tužioci rekli su da će peruanski zvaničnici otputovati u severnu Kaliforniju da pokupe Toledo i odvezu ga nazad u Peru. Nije odmah poznato kada će se to dogoditi.

Toledo, koji je bio predsednik Perua od 2001. do 2006. godine, optužen je da je uzeo najmanje 20 miliona dolara mita od Odebrehta, gigantske brazilske građevinske kompanije koja je priznala američkim vlastima da je podmićivala zvaničnike da bi decenijama dobijala ugovore širom Latinske Amerike. On je odbacio optužbe.

On je tražio odgodu ekstradicije, čekajući pravno osporavanje odluke američkog Stejt departmenta da ga vrati u Peru, ali je žalbeni sud odbio njegov poslednji zahtev ove nedelje i savezni sudija mu je naredio da se preda.

Nakon hapšenja, Toledo je prvobitno držan u samici u zatvoru Santa Rita oko 40 milja (60 kilometara) istočno od San Franciska, ali je pušten 2020. zbog pandemije COVID-19 i pogoršanja mentalnog zdravlja. Nakon toga je držan u kućnom pritvoru.

Toledo živi u Kaliforniji od 2016. godine kada se vratio na Univerzitet Stanford, svoju alma mater, kao gostujući stipendista da studira obrazovanje u Latinskoj Americi. Njegove veze sa područjem zaliva San Franciska datiraju iz 1970-ih kada je bio student na Univerzitetu u San Francisku, a zatim postdiplomski student na Univerzitetu Stanford.

Toledo, 77, jedan je od četiri bivša predsednika povezana sa korupcionaškim skandalom u Odebrehtu koji je uzdrmao politiku Perua, a skoro svaki živi bivši predsednik sada je na suđenju ili pod istragom.

Bivšem predsedniku Olanti Humali se sudi pod optužbom da su on i njegova supruga primili preko 3 miliona dolara od Odebrehta za njegove predsedničke kampanje 2006. i 2011. Obojica su negirali bilo kakvu nepravdu.

Bivši lider Pedro Pablo Kučinski, koji je napustio funkciju 2018. godine, nalazi se u kućnom pritvoru zbog sličnih optužbi.

Bivši lider Alan Garsija, koji je bio na funkciji od 2006. do 2011., smrtno je pucao sebi u glavu 2019. godine kada je policija stigla u njegovu kuću da ga uhapsi.