Udubljivanje u mikrobiom creva patologije anoreksije nervoze

Udubljivanje u mikrobiom creva patologije anoreksije nervoze

Studija istraživača na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj bavi se mikrobiomom pacijenata sa patologijom anoreksije nervoze (AN) i identifikuje mehaničku interakciju između ograničenih navika u ishrani i načina na koji prirodni odgovor mikrobioma creva negativno naglašava patologiju. Pored toga, transplantacija fekalnog mikrobioma iz slučajeva AN na miševe bez klica pod energetski ograničenim hranjenjem odražavala je ponašanje AN u ishrani.

U istom časopisu objavljen je članak Nevs & Vievs kako bi se predstavili nalazi istraživača.

Anoreksija je u velikoj meri povezana sa različitim društvenim faktorima i faktorima životne sredine, a izmenjenog mikrobioma creva primećena je kod osoba sa AN korišćenjem sekvenciranja amplikona u relativno malim grupama.

U trenutnoj studiji, „Mikrobiom creva doprinosi patogenezi anoreksije nervoze kod ljudi i miševa“, metagenomika sačmarice je izvedena na uzorcima fekalija, a metabolomika je sprovedena sa uzorcima krvi iz grupe od 77 žena sa AN i 70 žena u zdrava kontrola.

Žene sa AN su bile mnogo mršavije i imale su niže serumske koncentracije glukoze i insulina natašte, veću osetljivost na insulin i niži C-reaktivni protein u krvnom serumu. Identifikovana su izmenjena jedinjenja metabolita u serumu, što bi moglo ukazivati na to da jedinjenja deluju putem cirkulacije krvi, utičući na regulaciju apetita, emocija i ponašanja mozga. Ili bi metaboliti mogli da pokreću neuronske signalne puteve creva-mikrobiom-mozak.

U poređenju uzoraka stolice, nije bilo značajne razlike u ukupnom broju bakterijskih ćelija između AN i zdrave kontrole. Iako su broj ćelija i raznolikost bili slični, postojale su značajne razlike u obogaćenim ili osiromašenim bakterijskim taksonima. Među osiromašenim vrstama u AN bile su Roseburia intestinalis i Roseburia inulinivorans, vrste koje imaju visok kapacitet za varenje biljnih polisaharida i koje se smatraju delom zdravog mikrobioma creva.

Bakterijski funkcionalni moduli koji stvaraju metabolitska jedinjenja povezana sa degradacijom neurotransmitera obogaćeni su AN-om, a različite strukturne varijante bakterija su povezane sa metaboličkim karakteristikama AN.

Virom creva je takođe izmenjen u AN grupi, pošto su istraživači primetili smanjenje virusno-bakterijskih interakcija. Tamo gde zdravi crevni virusi obično smanjuju populaciju određenih bakterija, smanjene interakcije su omogućile proliferaciju nekih vrsta bakterija.

Miševima na dijeti sa ograničenom energijom date su fekalne transplantacije. Oni koji su primili AN transplantaciju u početku su izgubili još više na težini, a zatim im je trebalo više vremena da povrate težinu u poređenju sa miševima kojima je presađena stolica iz zdrave kontrolne grupe. AN miševi sa stolicom imali su veću ekspresiju gena supresora apetita u regionu hipotalamusa mozga i veću ekspresiju gena povezanih sa termogenezom u masnom tkivu uključenom u regulaciju energije.

U scenariju bez patologije, bakterijski metaboliti koji posreduju u nekim efektima gladi mogu biti dobra biološka strategija, omogućavajući da se energija koncentriše na pronalaženje sledećeg obroka. U slučaju anoreksije, strategija preživljavanja je slučajno usklađena sa patologijom koja koristi prednost posredovanog prostora za unapređenje patološkog ponašanja.

Studija je objavljena u Nature Microbiology.