U Finskoj se beleži sve više ruskih sajber napada

U Finskoj se beleži sve više ruskih sajber napada

Kompanije u Finskoj sve više postaju mete ruskih sajber napada.

Kako piše Evropska istina, to su na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštile Finska agencija za saobraćaj i komunikacije (Traficom) i Bezbednosno-obaveštajna služba Finske (Supo), prenosi Ile.

Šef Supoa Anti Peltari je primetio da Rusija sve više pokušava da prikupi obaveštajne podatke u sajber sferi. Kako navodi agencija, ruska sajber špijunaža usmerena protiv Finske premašila je prethodne nivoe.

Služba kaže da Rusija pokušava da iskoristi sajber špijunažu da nadoknadi smanjenje broja obaveštajnih službenika.

„Finska je meta čitavog niza sajber pretnji svakog dana, od DDoS napada do curenja podataka i pokušaja distribucije malvera“, rekao je izvršni direktor Trafikoma Kirsi Karlama.

Konkretno, finska novinska agencija STT, kao i državne institucije, uključujući i one koje se odnose na kritičnu infrastrukturu, postale su žrtve sajber napada.

Pored toga, u Finskoj je zabeležen porast haktivizma, grupa koje koriste kompjuterske sisteme za promovisanje određenih ideja.

Takođe je povećana upotreba programa za ucene (Ransomvare), koji zahtevaju nešto od korisnika.

Ali, uprkos povećanju broja sajber napada, malo je verovatno da će oni moći da parališu vitalne aktivnosti zemlje.

Podsetimo, 14. aprila je nemački oružarski koncern Rheinmetall podvrgnut sajber napadu.

Pored toga, britanska vlada je upozorila da hakeri koje podržava Rusija nastoje da poremete ili unište kritičnu infrastrukturu Velike Britanije.

Sa početkom ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, države EU sve više postaju mete sajber napada ruskih hakera.

S tim u vezi, Evropska komisija je objavila plan za suzbijanje rastućih pretnji po sajber bezbednost vredan 1,1 milijardu evra, naglašavajući rastuću zabrinutost zbog niza hakerskih napada visokog profila.