SAD raspoređuju dodatne trupe i opremu u Afriku

SAD raspoređuju dodatne trupe i opremu u Afriku

Američka vojska je rasporedila dodatne trupe i opremu u Afriku kako bi se pripremila za moguću evakuaciju američkog osoblja u Sudanu, gde su u žestokim borbama sa pobunjenicima na stotine mrtvih i povređenih.

Vojnici su pozicionirani u ključnoj američkoj bazi u Džibutiju, Kamp Lemonije, u iščekivanju misije evakuacije zaposlenih u američkoj ambasadi u Kartumu, izvestili su u četvrtak Asošiejted pres i Politiko, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Ambasada ima oko 70 američkih službenika.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, Pentagon je rekao da je rasporedio dodatne „sposobnosti“ u regionu kao deo „razboritog planiranja za različite nepredviđene situacije“, ali nije potvrdio bilo kakve predstojeće operacije i nije precizirao gde će trupe biti stacionirane .

Dok je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je predsednik Džo Bajden „ovlastio vojsku da napreduje sa snagama za prethodno pozicioniranje i da razvije opcije“, odluka o povlačenju američkog diplomatskog osoblja još nije doneta.

Planiranje je navodno u toku od ponedeljka, kada je konvoj američke ambasade napao pobunjeničke naoružane osobe, rekao je državni sekretar Entoni Blinken. On je napomenuo da nijedan Amerikanac nije povređen u napadu, dok je portparol ministarstva rekao da američki izaslanik u Sudanu Džon Godfri nije bio prisutan tokom incidenta.

Misija evakuacije bi nosila rizike, jer aerodrom u Kartumu ne radi, a neki putevi van grada su pod kontrolom militanata. Ako se ne može locirati bezbedno područje za sletanje, evakuisani bi mogli biti primorani da naprave 12-časovnu vožnju do Port Sudana na Crvenom moru, više od 500 milja (800 kilometara) udaljenog od glavnog grada, rekli su zvaničnici agenciji AP.

Bezbednosna situacija u Sudanu brzo se pogoršala poslednjih dana, izbijajući bitke između paravojnih „Snaga za brzu podršku“ (RSF) i vlade prošle nedelje usred spora oko formalne integracije RSF-a u vojsku Sudana.

RSF je odigrao glavnu ulogu u svrgavanju sudanskog predsednika Omara al-Bašira 2019. godine, koji je bio na vlasti 30 godina pre puča. Kasnije je s pobunjenicima sklopljen sporazum o podeli vlasti kako bi se vratili na vladu koju predvode civili, uključujući odredbe koje zahtevaju da se RSF zvanično spoji sa oružanim snagama. Međutim, milicija se opirala integraciji sa vojskom, navodno zbog neslaganja oko toga ko treba da bude glavnokomandujući.

Najmanje 270 ljudi je poginulo, a više od 2.600 povređeno u dosadašnjim borbama, procenila je Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući se na sudansko ministarstvo zdravlja. Iako su zaraćene strane u utorak pristale na sporazum o prekidu vatre, nasilje nije jenjalo, a novi sukobi prijavljeni su samo nekoliko sati nakon što je primirje objavljeno.