Severna Koreja kritikuje G-7 i kaže da su njene nuklearne bombe „sušta stvarnost“

Severna Koreja kritikuje G-7 i kaže da su njene nuklearne bombe „sušta stvarnost“

Severnokorejska ministarka spoljnih poslova u petak je nazvala Grupu sedam bogatih demokratija „alatom za obezbeđivanje hegemonije SAD“, dok je osudila nedavni poziv grupe na denuklearizaciju Severa, prenosi AP.

Najviši diplomati iz zemalja G-7, koji su se nedavno sastali u Japanu, zajedno su osudili nedavne severne testove balističkih projektila i ponovili svoju posvećenost cilju da Severna Koreja potpuno napusti svoje nuklearno oružje. Njihovo saopštenje pripremljeno je kao šablon za lidere na samitu G-7 sledećeg meseca u Hirošimi, gde će se verovatno ponovo razgovarati o nuklearnom programu Severne Koreje.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui rekao je da će njena zemlja preduzeti neodređenu „snažnu kontraakciju“ ako zemlje G-7 — Sjedinjene Američke Države, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, Kanada, Italija i Evropska unija — pokažu „bilo kakav pokušaj ponašanja ” da naruši fundamentalne interese Severne Koreje.

„G7, zatvorena grupa šačice egoističnih zemalja, ne predstavlja pravednu međunarodnu zajednicu, već služi kao političko oruđe za obezbeđivanje hegemonije SAD“, rekao je Čo u saopštenju koje su preneli severnokorejski državni mediji.

Čo je rekao da je saopštenje G-7 „zlonamerno“ podiglo legitimno ostvarivanje suvereniteta Severa.

Severna Koreja je uporno tvrdila da je bila prinuđena da razvije nuklearno oružje zbog nuklearnih pretnji SAD. Rečeno je da su redovne vojne vežbe Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom proba za invaziju, iako su američki i južnokorejski zvaničnici rekli da su njihove vežbe defanzivne i da nemaju nameru da napadnu Sever.

Severna Koreja je od početka prošle godine probno ispalila oko 100 projektila u ime odgovora na vojnu obuku SAD sa Južnom Korejom. Međutim, mnogi stručnjaci kažu da severnokorejski lider Kim Džong Un verovatno koristi vojne vežbe svojih rivala kao izgovor da unapredi svoje programe naoružanja, učvrsti svoje domaće vođstvo i bude priznat kao legitimna nuklearna država za ukidanje međunarodnih sankcija Severu.

Severna Koreja je pogođena sa 11 rundi sankcija UN zbog svojih prošlih nuklearnih i balističkih probnih raketa zabranjenih rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Kim je ranije rekao da te sankcije „guše“ ekonomiju Severne Koreje.

Ministri spoljnih poslova G-7 u svom saopćenju od utorka rekli su da Sjeverna Koreja nikada neće imati status države s nuklearnim oružjem prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

Sporazum je imao za cilj da spreči širenje nuklearnog oružja izvan pet prvobitnih oružanih sila — SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske. Zahteva od nenuklearnih država potpisnica da ne pokušavaju da se bave atomskim oružjem u zamenu za obavezu pet sila da se kreću ka nuklearnom razoružanju i da garantuju pristup nenuklearnim državama mirnoj nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Čo je takođe rekao da će pozicija Severa kao države sa nuklearnim oružjem „ostati kao neosporna i surova realnost“. Ona je rekla da je Severna Koreja oslobođena bilo koje obaveze iz sporazuma jer se povukla iz sporazuma pre 20 godina.

Severna Koreja se pridružila NPT-u 1985, ali je najavila povlačenje iz sporazuma 2003, navodeći ono što je nazvala agresijom SAD. Od 2006. godine, Severna Koreja je izvršila šest nuklearnih testova i niz drugih testova oružja kako bi razvila rakete sa nuklearnim vrhom dizajnirane da napadnu SAD i Južnu Koreju.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je kasnije u petak da Severna Koreja mora da zaustavi svoje pretnje susedima i da obrati pažnju na međunarodnu zabrinutost u vezi sa svojim „nepromišljenim“ nuklearnim i raketnim programima. Zamenik portparola Li Hjodžung rekao je novinarima da Severna Koreja ne može da zaradi šta želi od svog nuklearnog programa, tako da ne sme da insistira na „pogrešnom putu“.

Kim je ranije ove nedelje rekao da je njegova zemlja izgradila svoj prvi vojni špijunski satelit koji će biti lansiran na neodređeni datum. Prošle nedelje, Severna Koreja je prvi put probno lansirala interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo.

Očekuje se da će Severna Koreja izvršiti još testova naoružanja dok Sjedinjene Države i Južna Koreja nastavljaju zajedničku vežbu iz vazduha sledeće nedelje.