Studija naglašava veze između kvaliteta vazduha i težine COVID-19

Studija naglašava veze između kvaliteta vazduha i težine COVID-19

Nedavno objavljen članak u Eksperimentalnoj biologiji i medicini bavi se mehanizmima pomoću kojih zagađenje vazduha pogoršava COVID-19, naglašavajući prividnu zaštitu koju nudi dijetetski antioksidans, astaksantin.

Studija, koju su vodili dr Ajaho Jamamoto kroz Program za zdravlje i životnu sredinu dece u Istraživačkom centru za zdravlje dece na Univerzitetu u Kvinslendu i dr Stephania Cormier sa Odeljenja za biološke nauke LSU i Pennington Biomedicinskog istraživačkog centra, izveštava o izloženosti zagađenju vazduha ranije. do infekcije SARS-CoV-2 povećava ozbiljnost COVID-19.

Epidemiološke studije su povezale niži kvalitet vazduha sa povećanom incidencom i težinom COVID-19; međutim, ranije je bilo nejasno kako ova veza funkcioniše.

Da bi bolje razumeli uticaje zagađenja vazduha na infekciju SARS-CoV-2, dr Jamamoto i kolege su dobili ćelije direktno iz unutrašnje obloge nosne šupljine od zdravih odraslih osoba starosti 24-40 godina u Australiji, uzgajali su ove ćelije u potpuno diferencirani respiratorni epitela i izložili ih česticama koje sadrže slobodne radikale otporne na životnu sredinu, ili EPFR, oksidativne komponente zagađenog vazduha česticama koje su prisutne u značajnom broju na atmosferskim česticama, pre infekcije SARS-CoV-2.

Zatim su kvantifikovali replikaciju virusa i početne imune odgovore. Antioksidans u ishrani, astaksantin, takođe je korišćen za prethodnu obradu nekih ćelija da bi se oponašala situacija sa uzimanjem dnevnih suplemenata.

Studija je otkrila da izlaganje ćelija EPFR povećava replikaciju virusa SARS-CoV-2; smanjenje MUC5AC, koji proizvodi sluz i štiti ćelije od ulaska virusa; povećano lučenje proinflamatornog citokina TNF-α; i smanjen nivo antioksidativnih enzima. Dodatak astaksantinu inhibirao je replikaciju virusa SARS-CoV-2 za 43 procenta.

Ovo je bilo u korelaciji sa smanjenom ekspresijom ACE2, membranskog proteina potrebnog za ulazak SARS-CoV-2 i sprečilo je većinu drugih štetnih efekata izazvanih izlaganjem EPFR-u. Ovi podaci sugerišu da oštećenje respiratornog epitela oksidansima može biti u osnovi veze između lošeg kvaliteta vazduha i povećane težine COVID-19.

Dr Jamamoto je rekao: „Pružili smo prve eksperimentalne dokaze koji pokazuju kako izloženost lošem kvalitetu vazduha povećava ozbiljnost COVID-19 i sugerišući da suplementacija jednostavnim dijetetskim antioksidansom, astaksantinom, može sprečiti ovaj negativni uticaj. Ovi preliminarni nalazi mogu dovesti do budućim kliničkim studijama“.

Dr Cormier je primetio: „Ova studija je bila moguća samo zbog brze dodatne istraživačke podrške koju je obezbedio Superfund istraživački program Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke o životnoj sredini. Bili smo u mogućnosti da iskoristimo jaku postojeću saradnju između Univerziteta Kvinslenda i Državnog univerziteta Luizijane. nalazi ističu važnost globalne saradnje i potencijal da se jednostavne terapije prilagode ranjivim populacijama.“

Dr Steven R. Goodman, glavni urednik Eksperimentalne biologije i medicine, rekao je: „Ova važna studija Iamamotoa i drugih pruža snažne dokaze da loš kvalitet vazduha koji dovodi do oksidativnog stresa u respiratornom epitelu može biti osnova veze između zagađenja vazduha i povećana prevalencija i ozbiljnost COVID-19. Dalje pruža dokaze da antioksidansi mogu pomoći u ublažavanju efekata zagađenja vazduha na uticaj infekcije SARS-CoV-2 na respiratorni sistem. Ovi dokazi bi trebalo da dovedu do kliničkih ispitivanja za testiranje efikasnosti oralnog antioksidansi prema težini COVID-19.“