Krađe navele 17 država SAD da povuku Kia i Hyundai automobile

Krađe navele 17 država SAD da povuku Kia i Hyundai automobile

Državni tužioci u 17 država SAD pozvali su u četvrtak saveznu vladu da povuče milione automobila Kia i Hyundai jer ih je previše lako ukrasti, što je odgovor na nagli porast krađa izazvanog virusnim izazovom na društvenim mrežama, preneo je AP.

Neki Kia i Hyundai automobili prodati u Sjedinjenim Državama tokom poslednje decenije nemaju blokade motora, što je standardna funkcija na većini automobila koja sprečava pokretanje motora osim ako ključ nije prisutan.

Video snimci koji kruže na društvenoj mreži TikTok pokazuju kako ljudi mogu pokrenuti Kia i Hyundai modele koristeći samo šrafciger i USB kabl. U Los Anđelesu su krađe automobila Hyundai i Kia porasle za oko 85% u 2022. godini, što sada čini 20% svih krađa automobila u gradu, prema kancelariji državnog tužioca Kalifornije.

Ove krađe inspirisane društvenim medijima često su završavale tragedijom, pri čemu je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu okrivila trend krađe automobila za 14 prijavljenih nesreća i osam smrtnih slučajeva. U oktobru je policijski komesar rekao da je saobraćajna nesreća u Bafalu u Njujorku, u kojoj su poginula četiri tinejdžera, možda povezana sa izazovom TikTok-a. U incidentu je ukupno šest tinejdžera bilo u jurećoj Kiji koja se srušila, saopštila je policija u Bafalu. Prijavljeno je da je automobil ukraden.

„Suština je u tome da je Kijin i Hjundaijev neuspeh da instaliraju standardne bezbednosne funkcije na mnoga svoja vozila doveo vlasnike vozila i javnost u opasnost“, rekao je državni tužilac Kalifornije Rob Bonta u saopštenju za javnost. „Umesto da preuzmu odgovornost odgovarajućim korektivnim merama, ovi proizvođači automobila su izabrali da prenesu ovaj rizik na potrošače i naše zajednice.

Bonta i drugi državni tužioci su u četvrtak poslali pismo NHTSA tražeći opoziv u cijeloj zemlji. Pismo su potpisali i državni tužioci iz Arizone, Kolorada, Konektikata, Ilinoisa, Masačusetsa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nju Džersija, Novog Meksika, Njujorka, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlenda, Vermonta, Vašingtona i okruga Kolumbija.

Kia je u saopštenju rekla da je usredsređena na to pitanje, „i nastavljamo da preduzimamo mere za rešavanje zabrinutosti koje su ovi državni tužioci izneli. Proizvođač automobila kaže da je više od 165.000 kupaca imalo instaliran softver, a preko 2 miliona vlasnika je kontaktirano u vezi sa tim. Kompanija kaže da su vozila u skladu sa saveznim bezbednosnim standardima, tako da opoziv nije neophodan.

Hyundai je takođe rekao da su njegova vozila u skladu sa saveznim zahtevima protiv krađe. Kompanija kaže da je uvela nadogradnju softvera kako bi sprečila krađe dva meseca pre roka, ali nije odgovorila na pitanje koliko vozila ga je dobilo. „Komuniciramo sa NHTSA o našim brojnim akcijama da pomognemo našim klijentima“, navodi se u saopštenju kompanije.

Pismo doprinosi rastućem pritisku na proizvođače automobila sa sedištem u Južnoj Koreji. Više gradova, uključujući St. Louis, Cleveland, Milvaukee, San Diego, Seattle i Columbus, Ohajo, već je tužilo proizvođače automobila.

U septembru je Institut za podatke o gubicima na autoputu, jedinica Instituta za osiguranje za bezbednost na putevima, otkrio da automobili Hyundai i Kia bez imobilajzera imaju stopu odšteta za krađu vozila od 2,18 na 1.000 osiguranih godina vozila. Ostatak industrije zajedno imao je stopu od 1,21.

Hyundai i Kia su u februaru najavili da će obezbediti ažuriranja softvera za vozila koja zahtevaju da ključ bude u bravi za paljenje da bi se automobil uključio. Promena takođe ažurira softver za alarm za krađu automobila kako bi se produžila dužina alarma sa 30 sekundi na 1 minut. Oko 3,8 miliona Hyundai automobila i 4,5 miliona Kia automobila ispunjavaju uslove za ažuriranje softvera.

Ali servisna kampanja povezanih korejskih proizvođača automobila nije opoziv, što dolazi sa zahtevima za izveštavanje i pažljivo je nadgleda NHTSA.

Agencija je saopštila da krađe Hjundaija i Kije uključuju kriminalno ponašanje koje spada u nadležnost organa za sprovođenje zakona. Uprkos tome, NHTSA je saopštila da se sastala sa proizvođačima automobila kako bi razgovarala o ranjivosti na krađu, kao io softveru i hardveru u pogođenim modelima.

Agencija je saopštila da redovno dobija najnovije informacije o planovima kompanija. „NHTSA će nastaviti da prati ovo pitanje, širi svest o daljim ažuriranjima lokalnim vlastima i pruža svoju stručnost u naporima da se ojača bezbednost motornih vozila“, saopštila je agencija.

Ali Majkl Bruks, izvršni direktor neprofitnog Centra za bezbednost automobila, rekao je da ne postoji način da javnost prati efikasnost kampanje internih usluga kompanije. U opozivu, NHTSA zahteva kvartalne izveštaje i prati da li popravke povlačenja rešavaju problem, rekao je on. Agencija takođe zahteva od proizvođača automobila da obaveste svakog vlasnika poštom.

„Nećemo znati koliko ih je na putu sa problemom“ sa kampanjom usluga kompanije, rekao je Bruks. „Nećemo znati da li je opoziv efikasan, da li je obaveštenje izašlo kako treba.

Bruks je rekao da je NHTSA sporo reagovala na krađe automobila, iako ukradeni Hjundai i Kije izazivaju bezbednosne probleme na putevima.

Hyundai je rekao da svi modeli proizvedeni nakon 1. novembra 2021. imaju imobilajzere kao standardnu opremu.