Predsednik Ukrajine lidere koji ostaju neutralni naziva populističkim

Predsednik Ukrajine lidere koji ostaju neutralni naziva populističkim

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski udario je u četvrtak na lidere koji su zauzeli stavove neutralnosti u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, nazivajući ih populistima, piše AP.

Komentari Zelenskog, u video-linku pred odborom meksičkih zakonodavaca, bili su očigledna referenca na lidere kao što je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Brazilski lider je odbio da dostavi oružje Ukrajini, čini se da pripisuje krivicu obema stranama i predložio je klub nacija uključujući Brazil i Kinu da posreduju u miru.

Meksiko, pod predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, glasao je za osudu invazije, iako je odbio da uvede ekonomske sankcije Rusiji.

„Postoje neki lideri koji nisu ni jednom posetili Ukrajinu i koji nisu videli šta je donela brutalna ruska agresija i zašto je važno braniti živote“, rekao je Zelenski, dodajući „ali jednostavno želeći da postignu neku vrstu populizma govore stvari kao što Ukrajina navodno nije spremna da ide na mir.”

Zelenski je takođe kritikovao „različite kompanije i velike multinacionalne kompanije koje žele da zarade milione trgujući sa Rusijom“, dodajući „nažalost, svet je pun licemerja“.

Ranije ovog meseca, Lula je rekao novinarima u Abu Dabiju da su dve nacije – Rusija i Ukrajina – odlučile da uđu u rat, a dan ranije u Pekingu je rekao da SAD moraju da prestanu da „stimulišu“ nastavak borbi i da počnu da razgovaraju o miru.

Lula je takođe sugerisao da bi Ukrajina mogla da ustupi Krim kako bi prekinula rat, što su portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko i drugi odbacili.

Ukrajinski predsednik dobio je očekivane ovacije poslanika Grupe prijateljstva Meksiko-Ukrajina, od kojih većina pripada opozicionim partijama.

Lopez Obrador je 2022. osudio politiku NATO-a o podršci Ukrajini, tvrdeći da je to ekvivalentno rečima „Ja ću snabdevati oružjem, a ti snabdevaš mrtve. To je nemoralno.”

„Kako je lako reći: „Evo, poslaću vam ovoliko novca za oružje“, rekao je Lopez Obrador. „Zar se rat u Ukrajini nije mogao izbeći? Naravno da može.”

Lopez Obrador nije rekao kako, osim što Rusija ne vrši invaziju. Godine 2022., pola tuceta poslanika iz stranke Morena Lopeza Obradora pomoglo je da se stvori kongresni „Komitet prijateljstva između Meksika i Rusije“.

Stranka Morena saopštila je da „poštujemo slobodu mišljenja naših članova“ nakon što je grupa mladih koja je očigledno povezana sa strankom poslala otvoreno pismo ruskom ambasadoru u kojem podržava invaziju.

Rusija je ove nedelje vršila neku vrstu diplomatskog pritiska u Latinskoj Americi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u sredu sa predsednikom Nikaragve Danijelom Ortegom, a njih dvojica su izrazili saosećanje zbog američkih sankcija.

Lavrov se u četvrtak sastao sa nedavno reizabranim kubanskim predsednikom Migelom Dijas-Kanelom, tokom poslednje etape latinoameričke turneje koja ga je odvela u Brazil, Nikaragvu i Venecuelu.