Slovenija će se pridružiti zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu

Slovenija će se pridružiti zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec potpisaće sporazum sa Evropskom odbrambenom agencijom (EDA) o pristupanju projektu zajedničke nabavke artiljerijske municije za Ukrajinu, piše „Evropska pravda“.

Odluka je doneta na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU u okviru plana za snabdevanje Ukrajine artiljerijskom municijom, koji predviđa obezbeđivanje milion artiljerijskih granata u narednih 12 meseci.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane Slovenije, sporazum postavlja granice učešća država članica u projektu i „neće stvarati nikakve finansijske obaveze za Republiku Sloveniju, jer samo uspostavlja okvir za dalju saradnju“.

Time će se Slovenija uključiti u zajedničku nabavku municije u okviru projekta EDA, kojem se trenutno pridružuju 23 zemlje članice EU i Norveška.

Kao što znate, Savet Evropske unije je 20. marta pristao na plan da se Ukrajini isporuči milion artiljerijskih granata u roku od 12 meseci, koji se sastoji iz tri etape.

Najpre će zemlje članice EU predati Kijevu granate iz svojih zaliha, dobivši nadoknadu od Evropskog mirovnog fonda – za to će biti izdvojeno ukupno milijardu evra. U drugoj fazi, isti iznos sredstava biće opredeljen za sklapanje ugovora sa proizvođačima artiljerijske municije, a zatim će zemlje EU proširiti sopstvene proizvodne kapacitete.

Ali zemlje članice i dalje se prepiru oko nekih detalja, uključujući koliko bi ugovori trebalo da budu ograničeni na proizvođače iz EU i da li kompanije iz SAD i Britanije treba da budu uključene u program.

Pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima, Politiko je preneo da su Francuska i Poljska imale spor u sredu kada ambasadori EU nisu uspeli da reše spor oko zajedničkih ugovora EU o kupovini municije za Ukrajinu.