Oko 20 republikanaca u Kongresu pozvalo Bajdena da prekine pomoć Ukrajini

Oko 20 republikanaca u Kongresu pozvalo Bajdena da prekine pomoć Ukrajini

Grupa republikanaca u Kongresu pripremila je zajedničko pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu u kojem pozivaju na prekid pomoći Ukrajini u formatu u kojem je do sada bila, prenosi „Evropska istina“.

Među članovima Kongresa koji su potpisali pismo su ozloglašena Trampistkinja i teoretičarka zavere KAnon-a Mardžori Tejlor Grin, kao i Rend Pol, koji je blokirao pomoć Ukrajini.

„Druga godina rata je počela, ali se ne nazire kraj, niti postoji jasna strategija za njegovo okončanje. Rat sa Rusijom u Ukrajini nije u interesu Sjedinjenih Država i preti eskalacijom, što može da izmakne kontroli“, pišu autori pisma.

Prema njihovom mišljenju, sadašnja strategija Bajdenove administracije – nastavak pomoći i sankcija – vodi „eskalaciji i još većem nasilju“ i povećava pretnju direktne konfrontacije sa Rusijom.

Oni su, između ostalog, kritikovali odluku da se HIMARS prebaci u Ukrajinu jer je to shvaćena kao ozbiljna provokacija, a kritikuju i potencijalne odluke da se Ukrajini obezbede novi tipovi naoružanja većeg dometa.

„Protivići ćemo se svim daljim paketima pomoći osim ako nisu vezani za jasnu diplomatsku strategiju da se ovaj rat brzo okonča“, poručili su političari.

Oni takođe smatraju da bi strpljenje Moskve u „vodenju marionetskog rata sa NATO-om” svakog trenutka moglo da ponestane, a Putinova odluka da napadne Ukrajinu treba da bude jasan dokaz da je spreman da primeni silu.

Potpisnici takođe tvrde da Sjedinjene Države troše previše novca u interesu Ukrajine, čija je vlada „istorijski zaglibljena u korupciji“ kada SAD imaju dovoljno svojih unutrašnjih problema. Osim toga, tvrde oni, takva velika pomoć šteti borbenoj gotovosti američke vojske.

Oni takođe smatraju da odluka Vašingtona da podrži Ukrajinu doprinosi zbližavanju Rusije i Kine, što predstavlja dodatnu pretnju.

„Postoje prihvatljivi načini na koje Sjedinjene Države mogu da podrže ukrajinski narod, ali neograničeno snabdevanje oružjem za podršku beskonačnom ratu nije jedna od tih opcija. U našem je nacionalnom interesu, kao i u interesu ukrajinskog naroda, da podstaknemo pregovore koji su hitno potrebni da bi se sukob rešio. Pozivamo vas da promovišete postizanje mira kroz pregovore između dve strane“, zaključili su potpisnici.

Kako je ranije saopšteno, grupa senatora iz Demokratske i Republikanske partije Sjedinjenih Država traži od Pentagona informacije šta je potrebno da bi se Ukrajini obezbedili borbeni avioni F-16.