Otkriven tajni sastojak izdržljivog gipsa Maja

Otkriven tajni sastojak izdržljivog gipsa Maja

Tim mineraloga i geologa sa Univerziteta u Granadi otkrio je tajnu izdržljivosti drevnog gipsa Maja. U svojoj studiji, objavljenoj u Science Advances, grupa je proučavala uzorke drevnog maltera i konsultovala se sa potomcima Maja kako bi saznala više o tome kako je drevni malter napravljen.

Prethodna istraživanja su pokazala da su Maje, zajedno sa mnogim drugim drevnim civilizacijama, znali da naprave gips, koji se obično koristi za držanje cigli zajedno ili za prekrivanje kamena da bi mu dao privlačniji izgled. Prethodno istraživanje je takođe pokazalo da nisu svi drevni malteri bili isti – neki su bili mnogo izdržljiviji od drugih. Kamene konstrukcije izgrađene u današnjem Hondurasu, na primer, trajale su duže od struktura izgrađenih u drugim delovima carstva Asteka zbog svojih izdržljivih gipsanih obloga. U ovom novom naporu, sličnom nedavnom radu drugog tima koji je otkrio tajnu super-izdržljivog rimskog betona, grupa iz Španije otkrila je tajni sastojak gipsa koji ga je učinio tako jakim.

Tim je proučavao njegove uzorke u Hondurasu koristeći rendgenske mašine i elektronske mikroskope. Otkrili su organski materijal u mešavini, nešto slično ugljenim hidratima. Zaintrigirani otkrićem, konsultovali su se sa zidarima koji trenutno žive u oblasti gde su izgrađene stare zgrade, kao i sa potomcima Maja koji žive u blizini Kopana. To ih je dovelo do dva stabla: chukum i jiote, koja i danas rastu u tom području. Tačnije, gledali su u sok drveća. Legenda kaže da je dodavanjem soka u gips postao izdržljiviji.

Da bi saznali da li je sok poseban sastojak koji su tražili, tim je napravio sopstvenu seriju gipsa. Tipičan proces za stvaranje gipsa uključuje kalcinaciju (pečenje) materijala karbonatnih stena, kao što je krečnjak, a zatim mešanje u vodi dok se materijalu omogućava da reaguje sa ugljen-dioksidom u vazduhu. Rezultat je obično poznat kao krečni malter. Tim je sledio ovu formulu, ali je takođe mešao sok, a zatim ga koristio kao gips. Testiranje je pokazalo da ima ista svojstva kao i drevni gips Maja, što je uključivalo rastvorljivost u vodi, što ga čini nepropusnim za ekstremnu hondurašku vlažnost.