Tajni dokumenti Pentagona: Kina odbila da „vagnerijancima“ da oružje

Tajni dokumenti Pentagona: Kina odbila da „vagnerijancima“ da oružje

Vagnerova ruska privatna vojna kompanija, koja je uključena u veliki rat u Ukrajini, bezuspešno je zatražila od Kine oružje ranije ove godine.

Kako prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na Fajnenšel tajms, o tome svedoče tajni dokumenti Ministarstva odbrane SAD koji su dospeli u mrežu.

Prema jednom od objavljenih dokumenata Pentagona, predstavnici Vagnerovog PMC-a, koji kontroliše bliski saradnik Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, „tražili su municiju i opremu“ u Kini „početkom 2023. godine“.

Ali od početka januara, Kina „nije poslala (PEC Vagner – prim. aut.) nikakvo oružje, čak ni na testiranje, i nije imala nikakav kontakt sa (PEC Vagner – prim. aut.) u vezi sa isporukom oružja“, kaže se u istom dokumentu. .

Kako piše FT, apel „vagnerijanaca” Kini ukazuje na to da su oni bar delimično ubeđeni u otvorenost Pekinga da Rusiji pruži oružje.

U „pljuscima“ Pentagona pominju se i uspešni primeri da Vagnerov PMC nabavlja oružje od drugih saveznika Moskve – Belorusije i Sirije.

Prema jednom od dokumenata, Belorusija je početkom januara „već isporučila 50% obećanog naoružanja“ i ponudila da „Vagnerima“ pošalje 300.000 granata za bacače granata VOG-17. Militanti su takođe kupili šest bacača granata SPG-9 i 180 granata u Siriji u neodređeno vreme.

A u Turskoj, Vagnerov PMC je pokušao da se dogovori o kupovini dronova, sistema za elektronsko ratovanje, protivbaterijskih sistema i artiljerijskih instalacija haubica, ali je odbijen.

Vagnerov PMC pojavio se 2014. godine i aktivno je delovao u nizu zemalja u kojima Rusija ima važne interese – posebno u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici i Ukrajini. Tamo su, između ostalog, počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nakon potpune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, Vagnerovci su učestvovali u masakrima civila. Zatvorenici iz ruskih zatvora trenutno se regrutuju u PVC.

Krajem prošle godine, Bela kuća je objavila američke obaveštajne fotografije ruskih železničkih vagona koji ulaze u Severnu Koreju, preuzimaju tovar projektila i vraćaju se u Rusiju — verovatno po nalogu Vagnerovog PMC-a.