Dačić: Tzv. Kosovo gotovo da nema šanse za članstvo u Unesko

Dačić: Tzv. Kosovo gotovo da nema šanse za članstvo u Unesko

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je malo verovatno da će takozvano Kosovo dobiti podršku za članstvo u toj organizaciji.

On je posle sastanka sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule u Parizu, izjavio da je zamolio tu organizaciju da posebnu pažnju posveti kultunoj baštini na Kosovu i Metohiji.

On je istakao i da Srbija pridaje veliki značaj našem članstvu u Unesku kao i da je to važno zbog očuvanja kulturne baštine, posebno na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da se ti objekti nalaze naListi kulturne baštine u opasnosti.

Naveo je i da Srbija imaaktivnu uloguzato što je naša ambasadrorka pri Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili ujedno i predsedavajuća Izvršnog Saveta Uneska i da blisko sarađuje sa generalnom direktokom Azule.

Dačić je Azule preneo poziv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da dođe ponovo u Srbiju, a jedna od tema sastanka sa generalnom direktorkom Uneska je bila igeopolitička situacijakao i okolnosti u kojima ta organizacija trenutno funkcioniše.

Ambasadorka Srbije pri Unesko Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je danas da takozvano Kosovo nema podršku za članstvo u toj organizaciji, kao i da njihova aplikacija ne bi bila uspešna.

Prema njenim rečima saradnja Srbije sa Uneskom je na izuzetnom nivou, i poseta ministra Dačića predstavlja kontinuitet susreta na visokom nivou.

Navela je i da je naše predsedavanje Izvršnim savetom Unesko u složenim geopolitičkim okolnostima rezultat ugleda koji Srbija uživa.

„Srbija je zemlja balans i konstruktivan partner, zemlja koja može da razgovara sa svima“, zaključila je Rastovac Siamašvili.