Predsednik Kostarike obećava više policije i strože zakone

Predsednik Kostarike obećava više policije i strože zakone

Predsednik Rodrigo Čaves obećao je u sredu da će postaviti više policije na ulice i zatražio promene u zakonima Kostarike kako bi se suočio sa rekordnim brojem ubistava koja su uzdrmala svakodnevni život u zemlji koja je dugo poznata po mirnoj stabilnosti, prenosi AP.

Odlučujući da svoj govor održi na trgu ispred Kongresa zemlje, Chaves je rekao da je previše nasilnih kriminalaca dozvoljeno da slobodno hodaju i pozvao na veću fleksibilnost u izručenju Kostarikanaca zemljama u kojima se traže zbog krivičnih dela trgovine drogom.

Kostarika je prošle godine zabeležila 657 ubistava, za većinu je krivo nasilje u vezi sa trgovinom drogom. Zemlja je prešla put od toga da bude samo prolaz za drogu koja se kreće iz Južne Amerike u Sjedinjene Države. Postalo je važno čvorište za isporuku lekova u SAD i Evropu, a tu je i rastuće domaće tržište droga.

„Želim da ljudi mogu mirno da šetaju ulicom, da deca bezbedno idu u park, da deca idu u školu bez straha da bi u svakom trenutku mogla biti uhvaćena usred pucnjave“, rekao je Čaves.

Predsednik se požalio da samo 1 od 22 osobe uhapšene zbog nasilnih zločina završi u zatvoru. Rekao je da sudije prečesto puštaju osumnjičene uz kauciju čak i ako imaju prethodni dosije. Takođe želi mogućnost krivičnog gonjenja maloletnika kao odraslih u slučajevima ubistava narko-band.

Chaves takođe želi da pooštri kontrolu nad kupovinom oružja i poboljša kapacitet vlade da prisluškuje komunikacije osumnjičenih kako bi razbila organizovane kriminalne grupe.

Rekao je da će ojačati policiju restrukturiranjem nacionalnih policijskih snaga kako bi se više policajaca stavilo na ulice i zapošljavanjem još 700 policajaca.

Ranije su kolumbijski i meksički narko-karteli prenosili drogu preko Kostarike, ali stručnjaci kažu da su se poslednjih godina u posao uplele i domaće kostarikanske bande, podstičući još više nasilja svojim teritorijalnim sporovima.