Bajden će razgovarati o sankcijama Venecueli sa kolumbijskim predsednikom

Bajden će razgovarati o sankcijama Venecueli sa kolumbijskim predsednikom

Američki predsednik Džo Bajden će u četvrtak u razgovorima u Beloj kući reći kolumbijskom predsedniku Gustavu Petru da je spreman da dodatno ublaži sankcije Venecueli samo u zamenu za konkretne korake ka tamošnjim slobodnim izborima, rekao je visoki zvaničnik administracije, prenosi Rojters.

Tokom prvog sastanka lidera, zvaničnik je rekao da će Bajden ponoviti Petru, koji je pozvao na ukidanje sankcija Venecueli, da nije spreman da pruži značajno ublažavanje sankcija vladi predsednika Nikolasa Madura sve dok ne pristane na demokratske korake sa opozicijom u zemlji.

Odnosi između suseda Kolumbije i Venecuele zagrejali su se od Petrove inauguracije u avgustu, a Maduro je slavio poteze Bogote da organizuje međunarodnu konferenciju 25. aprila kako bi promovisao nastavak pregovora između njegove socijalističke vlade i opozicionih političara.

Pregovori u Beloj kući imaju za cilj da obnove istorijski jake veze između Vašingtona i Bogote i zacrtaju nove odnose sa prvim levičarskim predsednikom Kolumbije. Široka agenda će takođe uključivati saradnju u borbi protiv droga, regionalne migracije, Petrove mirovne napore sa pobunjeničkim grupama, kao i klimatske promene.

Otkako je preuzeo dužnost, Bajden je ublažio neke američke sankcije Venecueli, članici OPEK-a, kako bi podstakao dijalog. Ali pregovori su ponovo stali.

„Jednostrano ukidanje sankcija“, rekao je zvaničnik pod uslovom anonimnosti, „napuniće džepove ljudi koji su već ukrali milijarde dolara iz Venecuele… Dva predsednika će verovatno razgovarati o tome i mislim da možemo naći zajedničko tlo“.

Petro je ove nedelje u Ujedinjenim nacijama rekao da će cilj konferencije u Venecueli biti „više demokratije, nula sankcija“.

SAD su izrazile pozitivan stav o planiranoj konferenciji, ali čekaju na detalje kako bi se formalno odlučilo da li će prisustvovati i na kom nivou, rekao je zvaničnik.

Kolumbijska vlada je saopštila da očekuje zvaničnike iz SAD, Latinske Amerike i Evrope, ali Maduro i opozicija neće biti zastupljeni.

Očekuje se da će napori u borbi protiv droge takođe biti uključeni u pregovore u četvrtak, još jedno pitanje o kojem se Bajdenova administracija i kolumbijski lider, bivši pobunjenik M-19, nisu videli oči u oči.

Petro, ​​čija je zemlja najveći proizvođač kokaina, ismevao je kao neuspeh ono što se dugo smatralo američkim ratom protiv droge, pozivajući na novi međunarodni pristup.

Zvaničnik je rekao da je sada pogrešno nazivati to ratom protiv droge, da SAD slede „holističkiji odgovor“ i traže načine da se „prilagode prioritetima njegove vlade“.