Ruski ministar spoljnih poslova sastao se sa predsednikom Nikaragve

Ruski ministar spoljnih poslova sastao se sa predsednikom Nikaragve

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u sredu sa predsednikom Nikaragve Danijelom Ortegom, a njih dvojica su izrazili saosećanje zbog američkih sankcija, piše AP.

Sjedinjene Države su u sredu najavile nove sankcije trojici nikaragvanskih sudija koji su oduzeli državljanstvo 222 prognana protivnika.

Ortega je rekao Lavrovu da njegova vlada nije zabrinuta.

„Već imamo stotine zvaničnika pod sankcijama… ovo ih više ne izaziva zabrinutost ili strah“, rekao je Ortega.

Lavrov je odgovorio da „sankcionisani ljudi u Rusiji to shvataju kao priznanje svoje efikasnosti“ u odbrani ruskih interesa. Lavrovljeve primedbe preveo je sa ruskog na španski prevodilac koji je obezbedila vlada.

Činilo se da njih dvoje u početku nisu razgovarali o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Poslednjih godina, Ortegina vlada je u suštini uhapsila sve domaće političke protivnike, kao i sveštenike i jednog biskupa.

Dana 9. februara, Ortegina vlada je oslobodila 222 opozicionara iz zatvora i deportovala ih, rekavši da će im nikaragvansko državljanstvo biti oduzeto i imovina konfiskovana. Grupe za ljudska prava kažu da je to primer proterivanja, kršenja međunarodnih normi.

Lavrov je svoju turneju po Latinskoj Americi započeo u ponedeljak zaustavljanjem u Brazilu, gde administracija predsednika Luiza Inasija Lule da Silve nastoji da istovremeno razvija veze sa Kinom, Evropom i SAD, a da pritom drži otvorena vrata Rusiji. Tokom posete Dubaiju, Lula je rekao da Rusija i Ukrajina dele odgovornost za rat.

Lavrov se u utorak sastao sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, a trebalo je da poseti Kubu u četvrtak.